OffNews.bg

Нови вълнения в Махачкала. Кремъл се готви да смаже със сила протестите в Кавказ срещу мобилизацията

Руските власти се готвят за жестоко потушаване на протестите срещу мобилизацията, които обхващат цялата страна и особено в Кавказ, където митингите и сблъсъците с полицията продължават втори пореден ден, съобщи Moscow Time. Според канала Труха, смачкването на бунта ще бъде възложено на чеченските отряди на Рамзан Кадиров.

Във втория ден от вълненията в Кавказ се стигна до употребата на по-сериозна сила срещу демонстрантите, а според информационните агенции и информация от социалните мрежи полицията в Махчкала е използвала срещу протестиращите, повечето от които жени, сълзотворен газ.

Напрежението в понеделник нарасна заради информацията от предния ден за задържани над 120 души, участвали в протестните действия в неделя. Малко преди полунощ срещу понеделник десет от тях бяха освободени, но задържането на останалите предизвика брожения сред местните.

Нальчик, Кабардино-Балкария.
Протесты против мобилизации.
pic.twitter.com/o2ROdO8zPp

— egazet (@egazet_) September 26, 2022

В затворени канали в Телеграм върви подготовка на широк отпор и съпротива срещу действията на полицията и националната гвардия. Участници в каналите се уговарят за саботаж по железниците и подпалване на важни за инфраструктурата и силовите служби обекти. „Оставете телефоните си у дома, излезте на отдалечено място по дължината на жп линията или други обекти, огледайте се наляво и надясно, и, ако няма никой, палете и бягайте.“ – пише в инструкциите на съпротивата.

Local young people are not afraid of the police. A hand-to-hand fight with the police in #Makhachkala. pic.twitter.com/etNaqg6pnL

— NEXTA (@nexta_tv) September 26, 2022

В понеделник в Дагестан се стигна до нови протести, този път съпроводени със сблъсък с полицията и частите на Росгвардия. Въления имаше и в Кабардино-Балкарската република, където няколкодесетки жени излязоха в центъра на Налчик пред сградата на областната управа. Видеокадри показаха, че на място да „преговарят“ с протестиращите жени са изпратени униформени, но диалог не се получи. В Махачкала в понеделник са задържани най-малко 20 души, според информацията, с която разполага ВВС, а стотина души са били разпръснати на митинг в Хасавюрт.

People also come out in #Khasavyurt, #Dagestan. pic.twitter.com/rQUoSk6GS1

— NEXTA (@nexta_tv) September 26, 2022

Въпреки, че в събота и неделя имаше протестни действия в Москва, Санкт-Петербург и Новосибирск и там бяха задържани над 800 души, Кремъл е обезпокоен не от вълнения в центъра, а от загуба на влияние в Кавказ и по-специално в Дагестан.

Според близки до президентската администрация, цитирани от руското издание „Медуза“ властите възнамеряват да "спрат" протеста, а ако спирането не е възможно по мирен начин, да бъде употребена твърда сила.

Загрижеността на Кремъл не е случайна. В националните републики политиката в моменти на изостряне придобива силна етническа окраска и това, което в Москва или Челябинск изглежда като „война между Русия и Украйна“, в Махачкала и Якутск се възприема като война между „руснаци и украинци“. Политологът Абас Галямов обяснява ситуацията така: „Тъй като „руснаците“ в тази ситуация се оказват в ролята на „имперски народ“, за лакците (коренното население на Дагестан) и якутите е неясно защо трябва да участват в това.

Според източници на Meduza властите вярват, че широко разпространеното недоволство от мобилизацията в цялата страна ще бъде потушено с помощта на пропаганда: за целта на гражданите ще бъде разказано за плановете на НАТО да „ограби и разчлени“ Русия, а гневът ще бъде канализирът към военните окръжия, които уж, не изпълняват ясно дадените указания на главнокомандващия.

Но протестите, които Кремъл видя в първите дни на мобилизацията, са само началото, сигурен е Галямов: повечето хора се нуждаят от време, за да вземат решение и да осъзнаят, че масовата мобилизация не е телевизионна абстракция, а скоро техните приятели и роднини ще започнат да да се връщат у дома в ковчези.

„Докато президентът запазва позициите си – не по-малко от една трета от избирателите са му напълно лоялни. След шест месеца тази група ще се свие трикратно, ако не и повече.“ – прогрозира Галямов.