OffNews.bg

Нови подозрения, че Асад е ползвал химическо оръжие, Тръмп го нарече 'животно'

САЩ и Западът отново заподозряха сирийското правителство в употреба на химическо оръжие, този път в град Дума. Съобщава се, че там е извършена атака и имам десетки ранени и убити цивилни граждани.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп предупреди за „високата цена“ на „безмозъчната“ химическа атака в Сирия, извършена близо година след американските въздушни удари в страната с ракетите „Томахоук“, предава CNN.

„Множество загинали, включително жени и деца, в безмозъчна ХИМИЧЕСКА атака в Сирия. Зоната на жестокостта е затворена и обкръжена от сирийската армия, което я прави напълно недостъпна за външния свят. Президентът Путин, Русия и Иран са отговорни за подкрепата на животното Асад“, категоричен бе лидерът на Белия дом.

Междувременно Иран и Русия, като съюзници на Асад, отрекоха обвениенията.

Техран определи информацията като "заговор", а Русия "провокация".

„Такива твърдения и обвинения от страна на американците и някои западни държави са признаци на нов заговор срещу сирийското правителство и народа, и претекст за военни действия, които със сигурност ще усложнят още повече ситуацията в страната и в региона", се казва в изявление на Министерството на външните работи в Техеран.

Генерал-майор Юрий Евтушенко заяви, цитиран от руски медии, че Москва се подготвя да изпрати руски специалисти по ядрена, химическа и биологична защита в Дума след освобождаването на града, за да съберат данни, които ще потвърдят изфабрикуваното естество на тези твърдения.