OffNews.bg

Нощни ракетни атаки: сирени в 6 области в Украйна, ВСУ удари Белгородска област

За масивна нощна атака с дронове и ракети над шест области в Украйна съобщават военновъздушните сили на страната.

По тяхна информация от изстреляни 30 дрона и ракети са свалени 29.

Николай Олешчук, командир на ВВС на украинските въоръжени сили, съобщава, че срещу Украйна тази нощ са били изстреляни четири крилати ракети Kh-101/Kh-555, пуснати от стратегически самолети Ту-95 MS, една балистична ракета Искандер-М, една аеробалистична ракета Kh-47M2 Kinzhal и 24 безпилотни самолета-камикадзе от типа Shahed-131/136.

Сред поразените ракети е един Кинжал, четирите крилати ракети Х-101/Х-555 и всичките 24 дрона.

През нощта няколко пъти беше обявено предупреждение за въздушно нападение в Украйна, съобщава руската редакция на Би Би Си.

Системите за противовъздушна отбрана са били задействани в Киевска, Днепропетровска, Запорожка, Полтавска, Харковска и Винишка области.

Предупреждението за въздушна атака в Киев е продължило около два часа. Военната администрация на града по-рано съобщи, че всички цели - крилати ракети, балистични ракети и дронове - са били унищожени. По предварителни данни няма пострадали и разрушения.

В района на Киев е избухнал пожар в резултат на падащи отломки по време на нападението. Държавната служба за извънредни ситуации публикува снимка.

Едновременно с това руските медии съобщават, че руската армия е отблъснала ракетна атака на ВСУ над Севастопол - град на югозападното крайбрежие на Кримския полуостров - тази нощ. В резултат на това Керченският мост е било временно блокирано, за около 15 минути.

За една жертва и трима ранени в резултат на атака на руската погранична Белгородска област съобщава руската агенция "Интерфакс" и местните власти. В резултат на пряко попадение на снаряд в апартамент е загинал един цивилен гражданин в град Шебекино. Мъжът починал на място от раните си преди пристигането на медиците, пише губернаторът на областта Вячеслав Гладков. Освен това са регистрирани щети в шест частни жилища и 11 жилищни сгради, посочва губернаторът.