OffNews.bg

Няма прошка: Подлежащите на мобилизация руснаци ще получават шофьорска книжка само срещу военна карта

В Държавната дума са внесени проектозакони за засилване на контрола върху подлежащите на военна и наборна военна служба. Ако парламентът разгледа и одобри тези закони, ще бъде невъзможно да се получи регистрация за пребиваване, шофьорска книжка или разрешително за оръжие, без да се представят документи за военна регистрация, както и да се намери работа - глобите за работодателите могат да се увеличат рязко.

Позицията на Думата по инициативата все още не е известна, съобщава Би Би Си.

Руските власти признаха за проблеми с мобилизацията и обявиха планове за подобряване на ефективността й. В същото време те редовно заявяват, че нямат намерение да провеждат втора вълна на мобилизация. Украинската армия и западното разузнаване са на обратното мнение.

Автори на два от законопроектите са депутати от Законодателното събрание на Калужка област. Те обаче не са единствените, които излизат с подобна инициатива - подкрепени са от Съвета на законодателите към пратеника на президента в Централния федерален окръг, оглавяван от председателя на Московската градска дума. 

В мотивите се казва, че новите мерки имат за цел да подпомогнат службите за военна регистрация и набор, "за да могат да решават проблемите с мобилизационната готовност навреме и на високо ниво".

Единият от проектозаконите налага по-строги изисквания към гражданите, подлежащи на военна или наборна военна служба. Гражданите ще бъдат задължени да представят документи за военна регистрация при регистрация в мястото на пребиваване или престой за повече от три месеца, както и при получаване на шофьорска книжка (без нея ще бъде невъзможно да се премине изпит) и разрешителни за оръжие.

На гражданите, включени в списъка за военна регистрация, се издава един от документите за военна регистрация: удостоверение на гражданин, подлежащ на военна повинност, военна карта (временно удостоверение, издавано вместо военна карта) или удостоверение вместо военна карта.

Кодексът на труда вече задължава хората, подлежащи на военна служба и наборна военна служба, да представят документи за военна регистрация при постъпване на работа.

Вторият проектозакон съдържа изменения в Кодекса за административните нарушения, които предвиждат по-строги наказания за работодателите. Те ще бъдат глобени с до 100 000 рубли за нарушаване на изискванията.

Ако инициативата на калужките депутати бъде подкрепена от Думата, длъжностните лица ще бъдат глобени до 20 000 рубли, едноличните търговци - до 10 000 рубли, а юридическите лица - от 50 000 до 100 000 рубли. Санкциите за неподаване на информация за наетите и уволнените служители в службата за военна регистрация и набор ще варират от 5000 до 25 000 рубли (пет пъти повече от сега).

В навечерието и в началото на септемврийската мобилизация стана ясно, че един от основните канали са работодателите. Те получават писма от службите за набиране на военнослужещи, в които се изискват списъци на служителите за военно обучение. По-късно тези списъци се използват за мобилизация. Съдбата на служителите буквално попада в ръцете на техните началници.

Досега работодателят не е носил наказателна отговорност за нарушаването на това изискване. Сега се предвижда глоба до 5000 рубли.

Към внесените законопроекти е приложено решение от 19 януари, с което се създава работна група в Централния федерален окръг, наречена "Център за бърз правен отговор", към пълномощника на президента. В него влизат ръководителите на Московската градска дума и законодателните събрания на граничещите с Украйна региони, както и служители на пълномощния окръг.

Според документа групата ще се занимава с "усъвършенстване на законодателството" за решаване на проблеми, "възникващи по време на специална военна операция", включително мобилизация.