OffNews.bg

Няма да сменим курса си под икономически натиск отвън, закани се Ердоган

Турция няма да сменя курса си заради икономически натиск отвън. Това заяви президентът Реджеп Тайип Ердоган пред конгреса на оглавяваната от него Партия на справедливостта и развитието, предаде ТАСС.

По-рано "Мудис" и "Стандард енд Пуърс" понижиха кредитния рейтинг на Турция, първата - до равнище Ba3, втората - до B3.

"Противниците на Турция използват против нас икономически натиск. Страната ни обаче не възнамерява да променя своя курс. Не са успели и няма да успеят да сломят Турция", заяви той.

Според него "определени сили" заплашват страната с икономически натиск и спад на курса на турската лира, но "ние сме готови да противостоим".

"Турция няма да се поддаде на натиска на тези страни, които я наричат свой стратегически партньор, но при това възприемат нашата страна като стратегическа цел за оказване на натиск", посочи Ердоган в речта си. Според него тези сили (президентът не назова САЩ) са се опитали да извършат икономически и политически преврат в Турция.

На 10 август американският президент Доналд Тръмп одобри удвояване на митата за стомана и алуминий за Турция заради разногласия, свързани със задържането на американския пастор Андрю Брънсън. В отговор турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви бойкот на всички видове американска електроника и повиши митата за 22 вида продукти и стоки, внасяни от САЩ.

"Днес някои хора се опитват да ни сплашват чрез икономика, чрез лихвени проценти, валутен курс, инвестиции и инфлация. Ние им казваме: ние виждаме вашите игри и ви отправяме предизвикателство", заяви Ердоган.

В речта си той заяви отново готовност за провеждане на антитерористични операции в Сирия и Ирак:

"Ние сме решени да отстраним в Сирия и Ирак опасностите, които произтичат по адрес на нашата страна. Ние ще направим по протежение на нашите граници от Суруч до Джизре това, което направихме по-рано в Джараблус, Ал Баб и Африн".

На 12 август Ердоган изрази готовност да освободи нови зони от терористи в Сирия и да ги присъедини към териториите, на които Анкара проведе по-рано операциите "Ефратски щит" и "Маслинова клонка".