OffNews.bg

Непотвърдено: Украинската войска стигна Лисичанск

Украинските отбранителни сили са се приближили до покрайнините на град Лисичанск, Луганска област, съобщават украински източници. Подробности за по-нататъшните планове на украинските войски не са потвърдени.

Ръководителят на военната администрация на Луганска област Сергей Гайдай заяви, че украинските войски вече са в покрайнините на Лисичанск, информира "Суспільне Новини".

Подчертава се, че той не е предоставил други подробности.

По-рано Гайдай намекна в "Телеграм" канала си, че Лисичанск скоро ще бъде освободен от руската окупация.

"Лисичанск... прекрасен украински град. Каква работа ще бъде да го възстановим...", отбеляза той. По-късно добави, че хората в Лисичанск вече могат да видят украинските военни.

Засега няма официално потвърждение докъде е стигнала украинската войска в контранастъплението си в района.

Лисичанск е град в Северодонецкия район на Луганска област, Югоизточна Украйна. Разположен е на високия десен бряг на река Северски Донец, от чиято отсрещна страна се намира Северодонецк, и на около 115 км от областния град Луганск. Населението на Лисичанск към 2020 г. е 109 913 души.

Градът бе окончателно превзет от руснаците на 3 юли тази година.

Междувременно в обобщението на генералния щаб на украинските въоръжени сили от тази вечер няма информация за офанзива край Харков. Генералният щаб публикува бюлетин от фронта. Липсват подробности за настъплението на украинските въоръжени сили в Харковска област. Говорителят на Генералния щаб Олександър Щупун обясни това със "съображения за сигурност на военнослужещите".