OffNews.bg

Не разбирам защо ВСУ ни бавят, стратегическата инициатива е изцяло в ръцете им

Руският терорист Игор Гиркин - Стрелков, който наскоро задочно бе осъден на доживотен затвор за свалянето на малайзийския Боинг 777 в Донбас през 2014 г., публикува в Телеграм канала си любопитен анализ за ситуацията на фронта в Украйна.

Бившият полковник от ФСБ, който започна войната в Донецк и Луганск преди 8 години, възобнови видеоблога си и активността си в социалните мрежи. Това стана след като Стрелков не бе допуснат до фронта, въпреки че се бе записал за доброволец. Така в момента първият министър на отбраната отново е в Москва, което обаче изобщо не му пречи да сипе критики срещу Путин, Шойгу и генералите от руската армия, което ясно показва, че има "мощен гръб" от "Лубянка". 

Днес Гиркин-Стрелков публикува анализ, в който категорично заяви, че стратегическата инициатива е изцяло в ръцете на ВСУ и че не разбира по какви причини украинската армия не бърза да я използва. 

Освен това той посочи, че новият командващ на руските сили в Украйна генерал Суровикин не прави нищо и че всички опити за атаки на руската армия са безрезултатни.

Стрелков обяви и че ВСУ изобщо не смятат да напускат позициите си в Бахмут и че вече са успели да извършат ротация на бойците, които пазеха града от непрестанните атаки в продължение на месеци. Според него в момента се водят тежки боеве за близкото населено място Опитне, за което Министерството на отбраната в Москва още преди две седмици обяви, че е превзето.

Ето и целия анализ на Игор Гиркин Стрелков:

Накратко за ситуацията на фронта.

Херсонски фронт - престрелки, снайперистки дуели, като цяло тревожно затишие.

Запорожки фронт - продължава размяната на артилерийски и ракетни удари, както и придвижването на резерви в зоната на фронта от двете страни. Няма данни за сериозни промени на фронта.

Донецки фронт:
Близо до Угледар поредният (не знам кой) опит на нашите войски да напреднат и да пробият дългосрочната отбрана на противника очаквано е спрян.

В района на Маринка тактическата месомелачка продължава с чувствителни загуби и от двете страни, но без напредък от страна на силите на Донецката народна република/Руската федерация.

В района на Авдеевка - без промяна.

Близо до Бахмут продължават сраженията в района на Опитне (които сега се наричат "прочистване", тъй като Опитне е "превзет" от две седмици), както и ожесточените боеве в покрайнините на града. През последните няколко дни частите на Вагнер (и свързаните с тях части) не са постигнали значителен тактически напредък, а врагът отговаря на нашите атаки с контраатаки (също без особен успех). И двете страни понасят чувствителни загуби. Противникът заменя разбитите части с резерви и не смята да напуска позициите си. Подобна е ситуацията и в района на Соледар.

В посока Северск няма промени.

ВСУ продължават редовно да обстрелват Донецк, Горловка, Ясинувата, Макиевка и други градове и села, както целево (военни и промишлени обекти), така и "по площадите".

На фронта на ЛНР продължават локалните сражения в районите на Краснолиманск и Купянск. И от двете страни се разменят атаки и контраатаки на ниво взвод/рота, тактическите опорни пунктове в района северозападно от Кремена (близо до път Р-66) и югозападно от Сватово редовно преминават от едни ръце в други. Артилерията е активна и от двете страни, използва се и ударна авиация (ВСУ също разполага с нея и е много активна). Като цяло фронтовата линия остава непроменена - пътят Кременна-Сватово е под огневия контрол на ВСУ.

На граничния фронт (по границите на Белгородска, Курска и Брянска област до границата с Беларус) се водят редовни артилерийски престрелки, набези на диверсионно-разузнавателни групи, сблъсъци с аванпостове и патрули. Нито една от страните не се опитва да започне офанзива.

На територията на Беларус има активно придвижване на руски и беларуски войски с неясни цели (възжожни са както подготовка за настъпление, така и заблуждаващи маневри за пренасочване на силие на ВСУ в тази посока. Съвсем отделна опция е да става дума за отбранителни мерки в случай на нахлуване на войски на НАТО от територията на Полша). От своя страна ВСУ също така е изтеглила редица резервни части и формирования към беларуската граница, което позволява активна съпротива в случай на опит за повторение на офанзивата от февруари-март 2022 г.

Общо заключение:

Ситуацията на фронта като цяло остава непроменена. Подходът на командването на Въоръжените сили на Руската федерация към операциите под общото командване на генерал Суровикин изобщо не се е променил - продължават безрезултатните фронтални атаки на тактическо ниво срещу укрепените позиции на ВСУ, основно от частите на бойците на ЛДНР и частните военни компании. Стратегическата инициатива е изцяло в ръцете на ВСУ, но врагът не бърза да я използва по неизвестни за мен причини.