OffNews.bg

НАТО увеличава присъствието си в Черно море

НАТО ще увеличи присъствието си в Черно море. Това обяви генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг, цитиран от БТА. 

Решението е взето по време на среща на министрите на отбраната от НАТО. 

Разширеното присъствие означава допълнителни учения и общи дейности на съюзниците с участието на военноморски, военновъздушни и сухопътни части. Всичко това ще бъде в съгласие с международните ни задължения, уточни Столтенберг.

Той определи решението като действие с отбранителен характер, което по никакъв начин не цели предизвикването на сблъсък или повишаване на напрежението, но по думите му обстановката го изисква.

Не искаме нова Студена война, искаме диалог с Русия на основата на принципи. Необходимо е уважение към териториалната цялост на държавите в Европа, целим по-конструктивни отношения с Москва, коментира Столтенберг.

Генералният секретар на НАТО съобщи, че Либия е поискала официално от Алианса съдействие за организиране на новите служби за сигурност в северноафриканската страна.

Управлението в Либия бе сменено покрай операция на НАТО през 2011 г. и дотогавашните специални служби и войската по същество прекратиха съществуването си.

Столтенберг добави, че министрите на отбраната тази сутрин са приели решения за допълнително укрепване на киберзащитата на държавите от пакта и на силите за бързо реагиране. По неговите думи изпращането на бойци на НАТО в Полша и балтийските държави е "ясен знак към всеки потенциален агресор". Няма да се надпреварваме с Русия - танк срещу танк и войник срещу войник. Целта не е да предизвикаме, а да предотвратим конфликт, заяви Столтенберг.