OffNews.bg

Наши ли са? Първа доставка на 122-мм снаряди за ВСУ, каквито се произвеждат в Костенец

Украинската държавна компания "Укроборонпром", в сътрудничество със страна от НАТО, е започнала производството на 122-милиметрови артилерийски снаряди в чужбина и вече е успяла да изпрати една партида за украинските въоръжени сили (ВСУ). Това съобщиха от пресслужбата на концерна днес.

"Това е третият вид боеприпас след 120-милиметровия минометен снаряд и 125-милиметровия танков снаряд, който се произвежда по украинска технология и с участието на украински специалисти в чуждестранни предприятия. 122-милиметровият снаряд се използва от украинската артилерия при експлоатацията на гаубици Д-30 (максимална далекобойност: 15 400 м) и САУ 2С1 "Гвоздика" (максимална далекобойност: 15 200 м)", се казва в съобщението.

Отбелязва се също така, че поръчката на украинското министерство на отбраната е била предшествана от заводски изпитания, при които "Укроборонпром" е потвърдил необходимите тактико-технически характеристики на снаряда - здравина на снаряда при изстрел, устойчивост на снаряда, максимална далекобойност, проверка на точността на стрелбата, пълнота на взрива на снаряда.

"Характерно е, че при тези снаряди броят на осколките значително надвишава този при стандартния "съветски" образец", допълват от концерна.

В съобщението на украинската държавна компания "Укроборонпром" не се посочва коя е натовската държава, в която се произвеждат изстрелите, но в края на февруари Телеграм каналът на руския военен кореспондент Поддубний Z/O/V съобщи, че България е увеличила производството на боеприпаси за нуждите на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) като е разконсервирала производствени мощности в Костенец.

Според информацията става дума именно за 122-милиметрови снаряди.

Възстановяването на спрения отдавна военен завод се е случило в рамките на програма на страните от НАТО за осигуряване на ВСУ с достатъчно боеприпаси от съветски образци, уточнява Поддубний Z/O/V.

Ню Йорк Таймс също отбеляза възстановеното производство на 122-милиметрови изстрели в Костенец. Реномираното издание съобщи, че заводът е спрял производството им през далечната 1988 г., когато е ясно, че приближава краят на Студената война.

"Инвазията на Русия в Украйна превърна оръжията и боеприпасите от съветските времена в критично важни материали, докато Западът се опитва да достави на Украйна мунициите, от които се нуждае, за да спре нападението на Москва. И така през януари, 35 години след като последните 122-милиметрови снаряди напускат завода в „Терем“, компанията възобнови производството", написа Ню Йорк Таймс.