OffNews.bg

Напрежение между Макрон и Тръмп белязва тържествата за 100 г. от края на Първата световна война

Близо 15 милиона отнети човешки живота, дори повече са осакатени, изчезнали, умрели от глад. На този ужас се слага точка на 11 ноември 1918 година.

100 години по-късно Франция става център на тържествата по повод края на Първата световна война. Днес и утре там ще се събират около 60 световни лидери, включително германският канцлер Ангела Меркел, президентите на САЩ Доналд Тръмп и Русия Владимир Путин. Там ще е и българският държавен глава Румен Радев.

Поучиха ли се държавните лидери от последствията на Първата световна война?

100-годишнината ще бъде отбелязана на фона на напрежение между президентите на домакина Франция и САЩ Еманюел Макрон и Доналд Тръмп, след като френският президент призова за създаването на армия, която да пази Европа от потенциални врагове, като САЩ и Русия.

"Много обидно, но може би Европа първо трябва да плати своя справедлив дял в НАТО, която САЩ субсидират извънредно много", написа американският президент в Туитър преди срещата му с Макрон. Тя ще се състои в 12 ч. в Елисейския дворец.

Темата "Сигурност" няма да бъде пропусната от двамата, както и тези за Сирия и Иран.

Срещата ще единствената двустранна на Тръмп, предварително уточниха от Белия дом. С други думи: няма да има разговор очи в очи между него и Владимир Путин.

А извън нея в рамките на програмата днес следобед Макрон и Меркел ще отидат на мястото, където е обявена капитулацията и се подписва примирието, с което се слага край на войната - гората Компиен, на 60 км северно от Париж. Краят ѝ е обявен в 11 ч. на 11 ноември 1918 г.

Тази вечер френският президент дава вечеря за лидерите в Музея Орсе, а преди нея гостите ще разгледат изложба на Пикасо. Утре пред Триумфалната арка в Париж ще бъде церемонията, която ще започне точно в часа на влизането в сила на примирието - 11 френско, 12 ч българско време. След това с реч на Ангела Меркел ще бъде открит Форум на мира, който трябва да завърши с конкретни предложения за опазването на световния мир.