OffNews.bg

Най-големият подкуп в историята на Украйна отива за въоръжаване на армията

Най-големият подкуп, предлаган досега на длъжностни лица в историята на Украйна, ще бъде похарчен за въоръжаване на армиятасъобщи Националното антикорупционно бюро (НАБУ).

Става въпрос за 5,95 милиона долара – ок. 170 милиона украински гривни по курса на Националната банка на Украйна. Това е подкупът, който е бил предложен преди две години на председателя на НАБУ Артьом Ситник и на шефа на Специализираната антикорупционна прокуратура (САП) Назар Холодницки.

На 12 юни 2020 година детективи на НАБУ задържаха група лица, които са се опитвали да предадат подкуп в размер на почти 6 милиона долара на ръководителите на антикорупционните органи Ситник и Холодницки. Срещу това двамата трябвало да "смачкат" разследване срещу бившия министър на екологията на Украйна от времето на Виктор Янукович Николай Злочевски. Производството срещу бившия министър било за негово участие в присвояването на средства от стабилизационен кредит на Националната банка, отпуснат от „Реал банк“. По делото обвинения получили още трима съучастници.

Групата решила да се откупи и първоначално предложила на разследващите 1 милион долара. Когато срещнали отказ, вдигнали сумата на 5 милиона. Още един милион за себе си поискал посредникът в сделката, затова накрая дадените пари набъбнали до почти 6 милиона долара. Срещу тази сума разследването трябвало да бъде прекратено почти веднага, така че до два дни, за рождения си ден на 12 юни, Злочевски да може да се върне в страната.

Пачките от подкупа били конфискувани и блокирани като веществено доказателство. Преди няколко дни Върховният антикорупционен съд снел запора върху доказателствата, а парите са предадени за нуждите на армията.