OffNews.bg

На борда на катастрофиралия египетски самолет вероятно е имало взрив

На борда на катастрофиралия египетски самолет на авиокомпанията "Иджипт еър" вероятно е имало взрив. Според египетски съдебен лекар малкият размер на тленните останки навежда на мисълта за експлозия. 

Самолетът, пътувал по маршрут Париж-Кайро, изчезна в четвъртък от радарните екрани на около 280 километра от египетския бряг. На борда имаше 66 души - 56 пътници, сред които три деца, и 10 души екипаж. Според списъците на авиокомпанията на борда е имало граждани на 12 страни, главно египтяни и французи.

Версиите за инцидента продължават да са противоречиви. Според египетските власти самолетът не е сменил рязко посоката си, както беше обявено първоначално. Според френски разследващи пък пилотът на самолета е осъществил връзка с въздушния контрол на Египет секунди преди катастрофата. Египетските власти обаче отричат това да е било така. Тяхната версия е, че самолетът Airbus A 320 е бил обект на терористичен акт. Френските разследващи не потвърждават тези твърдения. 

Версията на Египет е, че самолетът е поддържал нормалния си курс на височина от 11 280 м преди да изчезне от радарите. 

В понеделник фреската телевизия M6 съобщи, позовавайки се на източници от авиационните среди, че пилотът Мохамед Саид Али е съобщил на египетските власти, че ще опита аварийно кацане, тъй като самолетът бил изпълнен с дим. Според френския телевизионен канал разговорът е продължил няколко минути. Това обаче беше отречено от египетските власти, според които радио връзка с кабината на самолета минути преди инцидента не е имало.