OffNews.bg

Мощен взрив в центъра на Харков, руски ракети на пл. Свобода (галерия и видео)

Мощен взрив разтърси центъра на Харков, руските военни изстреляха ракети по сградата на Харковската областната администрация.

Площад "Свобода", един от най-големите в Европа, беше обстрелван, съобщи Униан. „По предварителна информация сградата е ударена, в района има основно 4-5 етажни жилищни сгради, там се намират Операта и филхармонията. Спешна помощ не може да стигне до мястото на обстрела.

Моментът на взрива.

При удара върху сградата на администрацията, са пострадали 6 души. Жителите на Харков са помолени да не напускат укритията.

Видеа: Държавна служба на Украйна за извънредни ситуации

Според кмета на града Игор Терехов руската армия е взривила електрически подстанции, което е довело до прекъсване на електроснабдяването и водоснабдяването. 

Олег Синигубов, ръководител на областната държавна администрация в Харков, съобщи, че през нощта в региона е имало хаотични обстрели във всички посоки. През вчерашния ден са изгасени 24 пожара, причинени от вражески обстрел. Изгорели са десетки цивилни автомобили. 

Според украинските власти жертвите може да са десетки, а днес се очакват и артилерийски обстрели и бомбардировки. 

Маските окончателно са свалени. Русия нанася ракетни и артилерийски удари по жилищни квартали и органи на властта. Целта е ясна - масова паника, жертви сред цивилното население, разрушена инфраструктура. Украйна се защитава достойно, коментира Михаил Подоляк.