OffNews.bg

Маскирани атакуваха с каменоделски чукове посолството на Финландия в Москва

Маскирани нападатели са атакували с каменедолески чукове посолството на Финлания в Москва, съобщи телевизионният канал Дождь, позовавайки се, на разпространени в социалните мрежи записи.

???????? ????????Unknown people threw sledgehammers at the Finnish Embassy in Russia ???????? pic.twitter.com/CLFpO2rcL0

— Тоби айоделе -Tboy???????? ???????? (@TobiAyodele) December 20, 2022

Според разпространените в интернет записи десетина маскирани мъже се засилват към оградата на финландското посолство в столицата на Русия и премятат през оградата тежки каменоделски чукове, като тези от клиповете на „Вагнер“. Никой не е пострадал по време на атаката, не е повредена и сградата и имущество на дипломатическата мисия. Най-малкото защото чуковете са твърде тежки, а оградата достатъчна висока, за да могат да хвърлят толкова надалеч. Полицията е наблюдавала инцидента без да се намеси. Извършителите са избягали от местопроизшествието.

Каменоделският чук, наричан на руски кувалда придоби известност и зловеща символика, след като с такъв чук Частната военна компания „Вагнер“ ликвидира за предателство бившия наемник Евгений Нужин. Компанията на Евгений Пригожин изпрати подобна кувалда в калъф от цигулка в Европейския парламент, а чукът вероятно ще стане символът на Русия за 2022 година.

Чукът не се появява за първи път като символ на насилие и желано надмощие в руската култура. Руската кувалда е увековечена в герба на СССР в съчетанието със сърп. Твърди се, че лично Ленин е избрал чука за символ на революцията, а поетът Владимир Маяковски по-късно я възпял в стих: „Кувалдой красной бей белых“ – с чука червен белите бий!