OffNews.bg

Масирана атака в Одеса и Херсон, населени места са без ток

През нощта руската армия предприе нова атака срещу южните райони на Украйна, използвайки дронове камикадзе и различни видове ракети, съобщи УНИАН. 

Според ръководителя на обединения пресцентър на Силите за отбрана на Южна Украйна Наталия Гуменюк тази нощ Русия отново е изпратила няколко дронове от типа "Шахед-131/136" към южните райони. Енергийната инфраструктура на Одеска област и агропромишлените мощности на Херсонска област отново бяха мишени. 

Гуменюк съобщава, че руските войски са прибегнали до комбинирана тактика, като са тествали системите за противовъздушна отбрана първо с дронове, а след това и с ракети.

„По време на атаката с безпилотни летателни апарати в зоната на нашата отговорност имаше и ракетни удари на противника. По-конкретно, Русия изпрати балистична ракета тип „Искандер-М“ към Херсонска област, а от тактически самолети от Черно море – Х-59, управляема самолетна ракета...", каза Гуменюк.

Тя отбеляза, че атаката с дрон е била насочена към енергийния сектор на Одеска област. Интензивната бойна работа на силите за ПВО е продължила около 2 часа.

"Врагът атакува широко района на Одеса. Всичките 8 дрона бяха свалени", добави тя. 

Според Силите за отбрана падането на отломки от свален дрон е предизвикало пожар в едно от енергийните съоръжения в региона, няколко населени места са били отцепени. Пожарът вече е потушен. Няма пострадали хора. Текат възстановителни работи.

Според Гуменюк, по предварителни данни, поради късо съединение около 170 хиляди абонати са останали без захранване.

Южните сили за отбрана в района на Херсон обявиха, че по време на атака с дрон руснаците са използвали както балистични средства, така и управляема авиационна ракета. "Нашествениците удариха селскостопанско предприятие за консервиране. Няма пострадали хора", допълниха оттам.

"Очевидно врагът се е опитал да удари определени цели с ракети, но все пак попадението е на открито. Самият факт, че Русия комбинира атаки с дронове, балистични атаки и използване на ракети с въздушно изстрелване, показва опит за изчерпване на системите за противовъздушна отбрана и печелете на всякакви победи по комбиниран начин“, каза още Гуменюк.

В нощта срещу неделя руските окупационни сили нанесоха масиран ракетен удар по Украйна за втори път в рамките на една седмица. Изстреляни са ракети от самолети. Заради атаката в Украйна е обявено мащабно предупреждение за въздушно нападение.

Ракетите са били насочени към град Стрий (Лвовска област), към Тернополска област и др. На фона на руската атака срещу Украйна, полски и съюзнически самолети оперираха в полското въздушно пространство.