OffNews.bg

Лондон: Решението на Еквадор да подслони Асандж попречи на справедливостта

Великобритания ще представи официално възражение срещу Еквадор заради предоставянето на убежище на създателят на Уикийлийкс Джулиан Асандж, съобщава Би Би Си.

Британският посланик в Еквадор ще представи възражението пред парламента в столицата Кито днес.

Асандж, който е обвинен в сексуално посегателство и изнасилване през 2010 г., трябваше да бъде екстрадиран в Швеция през 2012 г., където да бъде съден. Той обаче получи убежище в посолството на Еквадор в Лондон, където остава до момента. 

Пребиваването му в мисията на южноамериканската страна затрудни разследването на шведския съд, като в резултат изтече 5-годишната давност на две от обвиненията. През този период магистратите не са успели да разпитат Асандж - задължително условие за шведското законодателство. Давността на обвинението за изнасилване е 10 години и изтича на 17 август 2020 г.

Британският министър на външните работи Хюго Суайър работи разкритикува действията на Еквадор.

"Еквадор трябва да признае, че решението да подслони г-н Асандж преди повече от 3 години попречи на правилният ход на справедливостта", казва Суайър и допълва, че страната му все още има отговорността да екстрадира обвинения.

Суайър изрази и недоволството си, че 16,8 млн. евро от британските данъкоплатци са похарчени за охрана на шведа.

Самият Асандж, който отрича обвиненията, е разочарован от развитието на случая. Според него всичко е било излишно, тъй като той дори не е съден.

"От началото предложих прости решения. Да дойдат в посолството да вземат изявлението ми или да обещаят, че няма да ме изпратят в Щатите. Шведският представител отказа и двете. Тя даже отказа писмено изявление", обяснява той.

От шведска страна уточняват, че е имало молба за среща с Асандж, но все още няма отговор.