OffNews.bg

Лойд Остин в Сената: Украйна има големи шансове пролетната офанзива да завърши с успех

"Мисля, че Украйна има големи шансове нейната пролетна офанзива да завърши с успех", заяви във вторник в Сената на САЩ шефът на Пентагона Лойд Остин.

Държавният секретар по отбраната обърна внимание на загубите, които понася руската армия по време на атаките в Донбас, което следва да говори за ефективността на американската военна помощ за Украйна.

„Мисля, че ще видим увеличаване на интензивността на боевете пред пролетта, когато условията за провеждане на маневри се подобрят. Базирайки се на нещата, които направихме и, които продължаваме да правим, мисля, че Украйна наистина има шанс да постигне успех, каза от своя страна  председателят на Обединения комитет на началник-щабовете генерал Марк Мили, който беше в Капитолия с Остин.

Шефът на Пентагона Лойд Остин беше на Капитолийския хълм и говори за исканията за военния бюджет със законодатели от Комитета по въоръжените сили на Сената. Това е вторият път за по-малко от седмица, в който Остин е повикан, за да обясни необходимостта от бюджет от 842 милиарда долара на Министерството на отбраната за фискалната 2024 г. Остин, Марк Мили и инспекторът на Пентагона Майк МакКорд разговаряха с представители на Камарата на същата тема миналия четвъртък.

По време на изслушването за бюджета Остин трябваше да отговори и на въпрос за енвентуално прехвърляне на Украйна на дронове MQ-9 и нарече предоставянето на Киев на подобни дронове безсмислено.

„Тази платформа няма да оцелее, ако те (ВСУ) се опитат да я приложат в тази среда“, каза държавният секретар по отбраната. Генерал Марк Мили се съгласи с Остин. Според него руската ПВО бързо би свалила тези дронове. Мили не смята, че MQ-9 Reapers ще дадат на ВСУ повече преимущества от по-малките и по-умни дронове, които Киев вече получава.целее, ако те (UAF) се опитат да я приложат в тази среда“, каза той на изслушване за бюджета.

В същото време противоречивият началник на Генералния щаб на ВСУ до 2019 година генерал Виктор Муженков, който вече не е част от националното военно ръководство, предупреди във вторник, цитиран от "Киев пост", че войната срещу Русия вероятно ще продължи поне още една година, освен ако силите на Киев не успеят да победят решително тези на Кремъл в открита битка - резултат, който според него далеч не е гарантиран. Муженко, който беше главнокомандващ на украинската армия в периода 2014 - 2019 и беше освободен от президента Володимир Зеленски, е коментирал резервите си пред таблоида "Факти", който е платформа за критични към украинския държавен глава публикации.