OffNews.bg

Курц: Има 'тайни договорки' за доставките на ваксини, страни като България са особено ощетени

Австрийският канцлер Себастиан Курц заяви, че някои членки на ЕС имат "тайни договорки" за доставки на ваксини, предава Ройтерс.

По време на пресконференция той добави още, че ваксините в ЕС не се разпределят справедливо. Курц призова за прозрачност и бързо намиране на решение.

Канцлерът на Австрия съобщи, че европейските лидери са обменили данните си за доставените тази седмица ваксини и са установили, че има увеличаващо се неравенство между страните членки.

Той заяви: "Дозите не се разпределят, както е договорено - според броя на населението на отделните страни членки", както и че в Управляващия борд на ЕС "се е създал един вид "базар", където вероятно са направени допълнителни договорки между държавите членки и фармацевтичните компании".

Курц каза още, че "държави като България са особено ощетени", които заради разпределението на ваксините "ще могат да ваксинират населението си едва в края на лятото или дори през есента".

Той коментира още, че "Малта, съотнесено към броя на населението, ще е получила до края на юни три пъти повече ваксини, отколкото България." 

ЕК отхвърли твърденията на Курц. Говорител на Комисията е заявил, че "самите държави са имали възможност да заявят по-големи или по-малки количества в Управляващия борд", както и че "в този контекст е възможно да се договорят по-различни количества".

Непосредствено след изявлението на канцлера, Борисов е провел разговор с него и е подкрепил инициативата му за проверка на разпределението на ваксините, съобщават от Министерски съвет. 

Борисов е заявил, че е необходимо "дистрибуцията на ваксините да се реализира на принципа, около който се обединиха държавните и правителствените ръководители", както и че ваксините следва да се доставят едновременно и трябва да се разпределят пропорционално.