OffNews.bg

Критикуваният от Кадиров ген.-полковник Лапин е отстранен като командващ руските сили в Украйна

Командващият групировката "Център" на руските въоръжени сили в Украйна генерал-полковник Александър Лапин е бил отстранен от поста, съобщават редица медии. Информацията все още няма официално потвърждение.

Първоначално за отстраняването на Лапин съобщиха руски "военни кореспонденти" и няколко канала в Телеграм. По-късно изданията РБК и Moscow Times, позовавайки се на свои източници, както и чеченската държавна телевизионна и радиокомпания "Грозни", потвърдиха новината. С позоваване на въпросните медии Би Би Си също качи информацията на сайта си.

Лапин стана обект на остри критики от страна на чеченския ръководител Рамзан Кадиров. В началото на октомври Кадиров обвини генерала, че се е отказал от Лиман, и го нарече "посредствен". Според Кадиров Лапин, който е отговарял за тази част от отбраната, не е осигурил необходимите средства за мобилизираните бойци от Луганска област. Вместо това си седял в Луганск.

Преди два дни Кадиров възложи на генерал-полковника да отговаря за отбраната на района в северната част на Донецка област, където наскоро бе извършен пробив от ВСУ. Чеченският лидер поставя под въпрос и получаването от Лапин на званието "Герой на Русия" за превземането на Лисичанск, "в което той дори не е участвал.

По време на руската инвазия в Украйна Лапин е запомнен и с награждаването на собствения си син, който ръководи неуспешната офанзива в украинските градове Суми и Чернигов. Това се случи през март, когато генералът връчи на сина си Денис Лапин, командир на 1-ви гвардейски танков полк, държавна награда за смелост и храброст. 

58-годишният Лапин командва Централния военен окръг (ЦВО) от 2017 г., а от октомври 2018 г. до януари 2019 г. командва група войници в Сирия. През 2019 г. Лапин е повишен в чин генерал-полковник.

На 4 юли руският президент Владимир Путин удостоява Лапин със званието "Герой на Русия" за участието му в превземането на Луганска област в Украйна.

В края на март телевизионният канал "Звезда" на руското Министерство на отбраната показа репортаж за това как "точно на фронтовата линия" са наградени военни, "проявили смелост и героизъм" в Черниговска област по времето, когато руската армия отстъпваше от Черниговско и Киевско направление.