OffNews.bg

Краснопол-М2 може да е ключът към руските военни действия през зимата

Русия обяви, че ще увеличи производството на своите 152-милиметрови артилерийски боеприпаси с лазерно насочване Краснопол-М2 и ще подобри характеристиките на снаряда при лоши метеорологични условия, съобщава в днешната си сводка британското военно разузнаване.

Руската артилерия вече е постигнала успехи с "Краснопол", като често я използва за прецизно насочване към украински превозни средства.

Руската отбранителна промишленост не успява да произведе достатъчно конвенционални боеприпаси. Планираното увеличаване на производството в Краснопол вероятно е опит за по-ефективно използване на производствения капацитет, пише в сводката.

Русия използва безпилотни летателни апарати за обозначаване на цели за Краснопол, като осветява целта с лазерен лъч. Ниската облачност обаче е основният ограничаващ фактор за ефективността на снаряда, тъй като неговият лазерен детектор няма време да забележи лазерната енергия и да маневрира за нанасяне на удар.

Руската промишленост вероятно ще се опита да подобри летателните характеристики на "Краснопол" и да намали времето за откриване на лазерната енергия на снаряда.

С наближаването на зимата вероятно достъпът на Русия до подобрени прецизни боеприпаси ще бъде един от ключовите фактори за оперативното ѝ представяне в Украйна.