OffNews.bg

Кошмарът на Кремъл Кирило Буданов вече е с чин генерал-лейтенант

Украинският президент Володимир Зеленски повиши в звание началника на Главното управление на разузнаването към Министерството на отбраната Кирило Буданов. Той вече е с чин генерал-лейтенант.

Днес това стана с указ № 564 / № 564/2023, който е публикуван на уебсайта на държавния глава в Киев.

"Да се присвои военно звание генерал-лейтенант на генерал-майор Кирило Буданов - началник на ГУР на Министерството на отбраната на Украйна", се казва в указа.

Личността на Кирило Буданов е почти митологизирана след началото на пълномащабната война в Украйна. В Кремъл смятат него и началника на генералния щаб генерал Валерий Залужни за най-опасните си врагове. Срещу тях Москва вече се опита да организира не един и два опита за ликвидирането им.

Днес, 7 септември, е професионалният празник на украинските разузнавачи. Буданов поздрави колегите си и отбеляза, че мащабната инвазионна война и динамичните геополитически промени в средата за сигурност са внесли значителни корекции в работата на разузнаването. Сега целият свят наблюдава постиженията на украинското разузнаване и се доверява на предоставяната информация, каза той.

Според Буданов успешното изпълнение на бойни задачи в тила на врага, специалните операции, освобождаването на заложници и пленници правят неоценим приноса на разузнавачите в борбата за суверенитета, териториалната цялост на Украйна и свободата на милиони нейни граждани.

Буданов обеща отмъщение на "рашистката измет" за загиналите бойци, за убитите и осакатените деца, за сираците и родителите, за украинските градове и села.