OffNews.bg

Компанията BAYKAR започна строителството на завод за ''Байрактари'' в Украйна

Турската компания Baykar започна изграждането на завод за производство на ударни безпилотни самолети "Байрактар" в Украйна, съобщи в понеделник министърът на стратегическите индустрии Александър Камишин, цитиран от "Икономическа правда".

"Започна реалното строителство на завода, а не само в меморандум. Това е точно големият завод Bayraktar, за който се споразумяхме преди няколко години, тогава имаше спирания, скандали. Днес този завод започва да се строи, преминахме към реални стъпки“, каза Камишин в ефира на националния телевизионен маратон.

В събота, 8 юли, като част от посещението на президента на Украйна Володимир Зеленски в Турция, ръководителят на Министерството на стратегическата промишленост подписа нов меморандум с Министерството на промишлеността и технологиите на Република Турция за развитието на капацитета и способностите за производство на различни видове БПЛА. Според министъра, водени са разговори и за други отрасли, които, обаче не може да бъдат обсъждани публично.

Още миналата година беше съобщено, че  турската компания Baykar ще започне производството на бойни дронове "Байрактар TB2" и "Байрактар Акънджъ" в Украйна през 2025 г. Беше отбелязано, че общата инвестиция на турската компания в организирането на производството в Украйна е повече от 95 милиона долара. На 8 юли главният изпълнителен директор на "Baykar" Халук Байрактар, брат на зетя на Реджеп Таип Ердоган Селджук Ердоган, лично изпрати украинския президент Володимир Зеленски пред стълбичката на чешкия военно-правителствен самолет, който отведе в Украйна и командирите от "Азов", които бяха държани в изолация под опеката на Ердоган. Предният ден пък, видно от снимки, Халук беше първият, който стисна ръката на Зеленски за добре дошъл на пистата на летище "Ататюрк" в Истанбул