OffNews.bg

Китайският пратеник: Съюзниците на САЩ в Европа да искат прекратяване на огъня и да оставят на Русия завладените вече територии

Съюзниците на САЩ в Европа трябва да отстояват своята автономия и да изискват незабавно прекратяване на огъня, като оставят на Русия тези територии, които тя заема в настоящия момент. Такова послание, според източинци на "Уолстрийт джърнъл" е предал при обиколката си в Европа специалният пратеник на Китайската народна република Ли Хуей.

Руската агенция ТАСС използва момента за да разкаже, че според европейски служители Ли Хуей е предложил на Европа да разглежда Китай като икономическа алтернатива на САЩ и е подчертал, че трябва да се действа бързо за поставянето на край на украинския конфликт и да не се допусне разрастването му. Представители на ЕС, обаче, са подчертали, че не подкрепят идеята за замразяване на конфликта, а на Ли са заявили, че "е невъзможно да се раздели Европа от Америка и, че Европа няма да се откаже от подкрепата си за Украйна".

Днес Ли Хуей пристигна в Москва, където по-късно разговаря с външния министър Сергей Лавров. Двамата са обсъдили перспективите за решаване на конфликта в Украйна, предаде Ройтерс, като се позова на руското министерство на външните работи.

"Руският външен министър потвърди ангажимента на Москва за политическо и дипломатическо решение на конфликта, като отбеляза, че украинската страна и нейните западни поддръжници създават сериозни пречки пред подновяването на мирните преговори", се казва в изявлението на руската дипломация.