OffNews.bg

Китай обвини САЩ, че заплашва мира с военен кораб в Тайванския проток

Китай обвини днес САЩ в заплаха за мира и стабилността на Тайванския проток, след като американски военен кораб премина през водния път, разделящ Тайван от Китай.

7-ми американски флот обяви, че разрушителят с управляеми ракети от клас "Арли Бърк" USS Curtis Wilbur е извършил "рутинно преминаване през Тайванския проток" във вторник в съответствие с международното право, предаде Ройтерс.

Според флота преминаването на военния кораб през протока демонстрира ангажимента на САЩ за свободен и отворени пътища в Индо-Тихоокеанския регион. Американската армия възнамерява да продължи да лети, плава и действа навсякъде, където законът разрешава, се допълва в съобщението.

Китайски представител обаче изрази силно недоволство и осъди маневрата, която се случва в период на засилено напрежение между двете големи нации.

"Американските действия изпращат погрешни сигнали на силите за независимост на Тайван, умишлено разстройват ситуацията в района и заплашват мира и стабилността в Тайванския проток", добавя Китай.

Китай смята, че правителството на Тайван се стреми към официална декларация за независимост на острова - червена линия за Пекин, припомня Ройтерс.

Президентът на Тайван Цай Инуън твърди, че родината ѝ вече е независима държава, наричаща се Република Китай - както е официалното име на Тайван.

Тайванското военно министерство коментира, че американският кораб е преминал протока в южна посока и че ситуацията е нормална.

Американската армия предприема подобни действия около веднъж месечно.

Америка, както повечето държави, няма официални дипломатически отношения с Тайван, но в нейно лице Тайван има най-важната международна подкрепа. САЩ са и основен продавач на оръжие на Тайван.

Военното напрежение между Китай и Тайван се покачи миналата година. Тайван се оплака, че Китай неколкократно изпраща с военновъздушните си сили в зоната за противовъздушна отбрана на Тайван. Китай, на свой ред, твърди, че целта е да пази суверенитета си.