OffNews.bg

Китай: Г-7 злонамерено ни оклевети. Грубо се намесва във вътрешните ни работи

Китай разкритикува изявленията, направени на срещата на външните министри от Г-7 в Япония, в които те осъдиха китайската милитаризация в региона, предаде ДПА.

По-рано днес външните министри на страните от Г-7 определиха руската "безотговорна ядрена реторика" като "неприемлива" и призоваха Китай да действа като отговорен член на международната общността. Документът от срещата бе подготвен като образец за световните лидери, който да използват на срещата на върха на Г-7 и акцентира върху нарастващите заплахи от страна на Китай и военните му маневри около демократичен Тайван.

Говорителят на министерството на външните работи на Китай Ван Вънбин каза днес на пресконференция в Пекин, че външните министри на страните от Г-7 "грубо са се намесили във вътрешните работи на Китай и злонамерено са оклеветили и очернили Китай".

По думите му изявленията на Г-7 са били пълни с "арогантност, предразсъдъци и лоши намерения за потискане на Китай". Вънбин уточни, че Китай е протестирал пред домакина на срещата Япония.

Според говорителя на китайското външно министерство Тайван е свещена и неразделна част от китайската територия, а за да има мир в Тайванския проток, трябва стремежите за независимост на острова да бъдат отхвърлени. Хонконг, Тибет и Синцзян също са изцяло "вътрешна работа" на Китай, която не позволява намеса отвън, допълни Ван.

Външните министри от Г-7 разкритикуваха и териториалните претенции на Китай и милитаризацията в Южнокитайско море и предупредиха срещу използването на военна сила срещу Тайван. Нарушаването на човешките права в Китай - особено в Тибет и Синцзян - също беше разкритикувано.