OffNews.bg

Кипър избира президент

Кипър избира президент днес. Изборите, в които сегашният държавен глава Никос Анастасиадис се бори за втори мандат. Неговите съперници са лидерът на Демократическата партия ДИКО Николас Пападопулос и независимият кандидат Ставрос Малас, подкрепян от лявата партия АКЕЛ, предаде БТА.

Според проучванията 71-годишният Анастасиадис има сериозна преднина, но е вероятно да не успее да спечели вота на първия тур и да има балотаж на 4 февруари.

Според последното проучване 50-годишният Ставрос Малас - негов съперник и на изборите през 2013 г. - е успял да стопи разликата с 44-годишния Пападопулос, който водеше преди това.

Другите двама претенденти за президентския пост Йоргос Лиликас, бивш външен министър, и Христос Христу, лидер на крайнодясна партия, остават значително по-назад.

Анастасиадис, който казва, че това е последният път, в който се кандидатира за поста, представлява старата политическа гвардия на островната държава, отбелязва Асошиейтед прес. По думите му именно неговият опит, политически умения и твърда ръка са приближили преговорите за обединение на Кипър толкова близо до решение. Тези преговори в крайна сметка се провалиха през юли, но Анастасиадис обещава да възобнови процеса, ако бъде преизбран.

Неговите опоненти го обвиняват, че прави твърде много "опасни" отстъпки на кипърските турци, когато бъде притиснат по някои въпроси, като например този за имуществените права на кипърските гърци.

Друга водеща тема в предизборната кампания бе икономиката. И двамата основни конкуренти на Анастасиадис твърдят, че той е смачкал средната класа със строгата си 3-годишна спасителна програма, до която Кипър прибягна през 2013 г., за да избегне банкрут в разгара на банкова криза.

Кипър е разделен от 1974 г., когато северната му част бе окупирана от Турция в отговор на националистически държавен преврат, целящ да присъедини острова към Гърция. През 1983 г. бе провъзгласена Севернокипърската турска република (СКТР), която досега е призната единствено от Анкара. Международно признатата Република Кипър е член на Европейския съюз от 2004 г.