OffNews.bg

Киев предупреди авиокомпаниите да не летят над Черно море

Украинските власти предупредиха авиокомпаниите да избягват полети над Черно море заради военноморските учения на Русия, но държат въздушното пространство на страната да остане отворено.

Премиерът Денис Шмигал каза, че правителството е отделило близо 600 милион щатски долара, за да гарантира продължаването на гражданските полети.

Към момента Украйна смята за безсмислено да затваря въздушното си пространство заради напрежението по границата с Русия. Това обяви Михайло Подоляк, президентски съветник по сигурността, цитиран от Ройтерс.

По думите му такава мярка, която властите в Киев не смятат за необходима, би напомняла на частична блокада.

Самият президент Володимир Зеленски заяви, че не е запознат с категорични доказателства за подготвяно руско военно нападение, въпреки че Съединените щати, Великобритания и други страни препоръчаха евакуация на гражданите си от Украйна.

От вчера служители от мисията на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), която следи за спазването на примирието в Донбас, се изтеглят от окупирания от сепаратистите град Донецк в Украйна.

Междувременно Киев поиска спешна среща с Русия и останалите членове на организацията, след като не получи обяснение от Москва за струпването на войски по границата.

Президентът Володимир Зеленски кани американския си колега Джо Байдън да посети страната в следващите дни.

Поканата беше отправена по време на телефонен разговор в неделя, в който двамата се договориха да продължат усилията за дипломатическо решаване на кризата.

От своя страна, германският канцлер Олаф Шолц предупреди преди посещението си в Киев днес.

„Нужно е да се каже ясно - в случай на военна агресия срещу Украйна и застрашаване на териториалната ѝ цялост и суверенитет, ще се стигне до реакция и санкции, които ще въведем незабавно в действие заедно със съюзниците ни от Европа и НАТО“.

Във вторник е предвидено Шолц да посети и Москва.

Украинският външен министър Дмитро Кулеба каза, че няма големи очаквания, но се надява Шолц и президентът Володимир Зеленски да синхронизират позициите си преди посещението на германския канцлер в Русия.