OffNews.bg

Картечницата Максим. Участничка в две световни войни сваля ирански дронове в Украйна

Части на Териториалната отбрана на Украйна използват участвалата в две световни войни картечница “Максим” за борба срещу иранските дронове “Shahed”, съобщи платформата OSINTtechnical в Туитър. Показано е и видео, в което бойци от ТО се обучават да стрелят с “пулемьот Максима”. Записът е направен някъде в Северна Украйна и показва сдвоени картечници PM1910. Сходни кадри се появиха и в портала “Милитарний”.

Northern Ukraine, twin PM1910 Maxim guns in an antiaircraft mounting, reportedly for use against Russian loitering munitions like the Shahed-136.

The effectiveness of this system is definitely questionable, though it appears that it has been pulled into service by a TDF unit. pic.twitter.com/sFOnP42AEK

— OSINTtechnical (@Osinttechnical) December 18, 2022

“Ефективността на тази система определено е съмнителна, въпреки че изглежда, че тя е била пусната в експлоатация от части на ТО", се казва в публикацията на OSINTtechnical в Туитър. На фона на недостига на въоръжение от двете страни, и руснаци и украинци прибягват към наличния арсенал, като приспособяват дори отдавна излезли от въоръжение образци. По документи в СССР “Максим” е използвана до 1959 година по границата с Китай, въпреки, че има сведения, че и днес може да бъде видяна на въоръжение в Африка.

PM1910 - Пулемьот Максима е тежка картечница с водно охлаждане, руска имперска модификация на картечницата M1905 - Максим. Използва патрони 7,62 x 54 mm, а водна риза покрива цевта и служи за нейното охлаждане. Картечницата взема участие в двете световни войни, а след Втората световна война излишъците са изнесени в трети страни. По време на Корейската война армията на Севера я използва не само за наземни цели, но и за ПВО. Вероятно военни експерти във ВСУ са си спомнили тази практика. Военните наблюдатели са впечатлени повече от обстоятелството, че на склад в украинската армия се намират повече от няколко изправни екземпляра от това оръжие.

PM1910…ロシア帝国がマキシム機関銃のコピーであるM1905を改良した水冷式重機関銃。7.62×54mmR弾を使用し銃身を覆う水タンクに冷却水を補充する。第二次大戦後余剰になったものが輸出され朝鮮戦争では北朝鮮軍が地上目標のみならず、対空戦闘にも用いた。 pic.twitter.com/d9FshVBaot

— 朝鮮人民軍bot (@KPA_bot) December 11, 2022