OffNews.bg

Каквото Македония сама си направи, никой друг не може да ѝ направи

Имаме нужда от приобщаване по темата ЕС, а не от поле за политически битки и сметки. Не трябва да позволяваме конституционните промени, с които се ангажирахме с европейското предложение, да бъдат пречка, която сами ще си поставим. За първи път решенията зависят само от нас и ако има блокада, ние сами ще си я направим.

Това заяви македонският премиер Димитър Ковачевски след лидерската среща на парламентарно представените партии, посветена на европейското бъдеще на страната. Целта на срещата е да се постигне политически консенсус за конституционни промени и включване на българите в преамбюла на основния закон на Северна Македония, което е условие за започване на преговори с ЕС. Но днес управляващи и опозиция в западната ни съседка така и не постигнаха съгласие.

Вече знаете, ако приемем промените в конституцията, автоматично отиваме по-нататък, отварят се клъстерите от преговорните глави с ЕС, без да е необходимо ново решение и без възможност за нова блокада от България, каза Ковачевски.

Да бъдем мъдри и да използваме благоприятния момент, не е време за разделения. На първо място е европейският път на страната, а не интересите на политическите партии, призова премиерът.

Македонското ВМРО е против вписването на българите в конституцията

След срещата председателят на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски заяви, че най-голямата опозиционна партия в Северна Македония няма да гласува за конституционните промени.

Според него срещата е закъсняла и разочароваща - на нея се е говорило „за промени в конституцията, под прикритието на европейското бъдеще”.

Ако Европа иска Република Северна Македония, тогава това (промените в конституцията) не е правилното искане. Няма мнозинство за конституционни промени и решението е да разпуснем парламента и да отидем на избори, каза лидерът на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ, цитиран от БТА.

Искания за македонско малцинство

Павле Траянов от Демократичния съюз заяви, че отново е развил тезата си, че България „трябва да бъде задължена да признае македонското малцинство, което е стратегически въпрос за Северна Македония”. Предложението на Траянов е било подкрепено единствено от ВМРО-ДПМНЕ, уточни Християн Мицкоски.

Според Али Ахмети, лидер на Демократичния съюз за интеграция и коалиционен партньор на управляващия СДСМ, срещата е била конструктивна, въпреки различията. Ахмети изрази надежда тези срещи да продължат, „за да бъде изградена обща стратегия за промяна”.

„Отправих призив за връщане към разума. Ако се повдигат въпроси от миналото, те ще ни попречат да вървим към бъдещето. Ние сме тези, които искат членство в ЕС и конституционните промени са приоритет”, каза Ахмети.