OffNews.bg

Изтеклите документи показват: В Кремъл има американски Щирлиц

САЩ са успели да проникнат в плановете на руското министерство на отбраната и на ЧВК "Вагнер" много по-дълбоко, отколкото се смяташе досега.

Това става ясно от мащабното изтичане на документи от Пентагона, което разкрива, че американските разузнавателни служби са разполагали с плановете на руските окупатори благодарение на прихванати комуникации.

Според CNN изтеклите данни пораждат опасения, че сега руснаците може да променят метода си на комуникация, за да прикрият по-добре бъдещите си ходове. Освен това според авторитетната медия са били компрометирани източници на информация от Кремъл и руското министерство на отбраната. Просто няма как по друг начин САЩ да имат карти на движението на руските войски и логистиката от поверителни източници.

Документите показват, че САЩ са успели да прихванат руските планове и инструкции за насочване до най-дребни детайли - чак до това кога и кои точно топлоелектрически централи, електрически подстанции и железопътни и пътни мостове са планирали да атакуват руските войски в Украйна.

САЩ са успели да получат и стратегията на Русия за справяне с танковете на НАТО, които трябваше да дойдат в Украйна през април. Планът "предвиждаше създаването на три огневи зони - дълга, средна и къса - като всяка зона щеше да бъде покрита от отделни видове оръжия и части".

В един от изтеклите документи се говори за загуби и от двете страни на конфликта. Отбелязва се обаче, че е трудно да се оценят точните цифри. Според един от документите към февруари руските войски са претърпели между 189 500 и 223 000 жертви, включително 43 000 войници, убити по време на бой. В същото време Украйна е понесла между 124 500 и 131 000 жертви, включително до 17 500 убити в бой.

Около 100 страници секретни документи изтекоха в интернет миналия петък. Източници от разузнавателните служби на САЩ смятат, че документите като цяло са автентични, въпреки че поне в един от тях има коригирани цифри.

От тези документи може да се добие представа не само за това откъде САЩ получават информацията си, но и как. Например в ежедневната разузнавателна справка на ЦРУ се посочва, че за подслушването на руското министерство на отбраната са използвани средства за електронна война.

Потвърждава се и че САЩ са предавали на Украйна данни за времето на ракетните удари и бомбардировките, които ще бъдат извършени от руските сили. Документите съдържат и данни за отслабването на руските войски. Така например в доклад от февруари Националният център за управление на отбраната отбелязва, че руските войски в източната част на Украйна "влошават бойната си ефективност".

От изтеклите документи става ясно и че на 23 февруари България е заявила готовност да дари на Украйна всичките си изтребители МиГ-29 при решение на проблема с охраната на въздушното ни пространство до пристигането на новите военни самолети F-16.

Друг секретен запис на Пентагона разкрива, че САЩ са шпионирали украинския президент Володимир Зеленски, съобщава CNN.

Според медията обкръжението на Зеленски не смята факта на шпиониране за странен, но е разочаровано от изтеклата информация.

В доклада на американското разузнаване се казва, че украинският президент е "предложил удари срещу руското военно струпване в Ростовска област" в края на февруари с помощта на безпилотни самолети, тъй като Украйна не разполага с оръжия с голям обсег, способни да летят на такова разстояние.

Докладът включва прихванати съобщения от украинския лидер. Агенцията за национална сигурност класифицира доклада като "разузнавателна информация, получена от електронни сигнали и комуникационни системи".

Това обяснява публичните изявления на САЩ за нежеланието им да предоставят на Украйна ракетни системи с голям обсег поради опасения, че Киев ще ги използва за удари на територията на Русия. 

В друг доклад на разузнаването се казва, че Китай може да използва украинските удари по цели дълбоко във вътрешността на Русия "като възможност да представи НАТО като агресор и може да увеличи помощта си за Русия, ако сметне атаките за значими".

Според съветника в президентска канцелария в Киев Михайло Подоляк публикуваните документи са неавтентични и нямат "нищо общо с реалните планове на Украйна".