OffNews.bg

Израелската армия обсади една от последните крепости на Хамас и порази 250 цели в Газа

Израелската армия обяви, че е завършила обкръжаването на Джабалия и е готова да задълбочи сраженията с цел завладяването му.

Градът се смята за една от последните непревзети крепости на терористичната организация "Хамас" в Ивицата Газа и е ключова цел във войната на израелската армия срещу терористичната организация. Тя започна, след като на 7 октомври около 3000 терористи от "Хамас" нахлуха през границата в Южен Израел, убиха най-малко 1200 души, повечето от които цивилни, и взеха около 240 заложници. Сред тях има бебета, цели семейства, хора с увреждания и възрастни оцелели от Холокоста.

Джабалия се намира на четири километра северно от град Газа. Населението му е приблизително 172 200 души. Там се намира Индонезийската болница. По-рано този месец Израелските отбранителни сили (IDF/ЦАХАЛ) съобщиха, че са събрали разузнавателни документи, показващи наличието на мрежа от тунели под болницата, както и снимки, показващи ракетни установки на няколко десетки метра от комплекса.

Обкръжаването на Джабалия е дело на 162-ра дивизия. 215-ти артилерийски полк и военновъздушните сили са нанесли тежки удари в Джабалия, за да „подготвят почвата за битка“. В покрайнините на града са били ударени три входа на тунел, в който е имало служители на "Хамас".

Армията съобщава още, че войските от 401-ва бронетанкова бригада и пехотната бригада "Нахал" са се сражавали с оперативните сили на "Хамас" в покрайнините на Джабалия с въздушна подкрепа. Те също са открили и унищожили ракетни установки в района. Войски от 551-ва резервна бригада и други специални сили са действали в северната част на Джабалия, за да отворят маршрут за маневриране на дивизията. Войските са убили няколко стрелци от "Хамас", заловили са оръжия и са разрушили тунели.

През изминалия ден Израел е нанесъл въздушни удари по 250 цели на "Хамас" в Газа, съобщиха по-рано във вторник от ЦАХАЛ и добавиха, че са унищожили ракетна установка на "Хамас", използвана за обстрел на Централен Израел в понеделник. Твърди се, че тя е била разположена в непосредствена близост до жилищна сграда, а след удара жените и децата, които са се укривали там, са избягали от района.

Резервисти от бригадата "Харел" са открили тайник с оръжия в дома на член на силите на "Хамас" "Нухба", а 14-та бригада е открила противотанкова ракета, скрита под леглото на бебе, в северната част на Ивицата Газа.

Израелските отбранителни сили (IDF) публикуваха и кадри от елитните части Maglan, специализирани в операции дълбоко във вражеска територия с помощта на съвременни технологии и оръжия. Те са използвали противотанкови ракети Spike и управляема минохвъргачка Iron Sting, съобщава The Times of Israel.

Според IDF Maglan са локализирали и поразили около 70 цели на "Хамас" по време на наземната офанзива, включително наблюдателни постове, ракетни изстрелвания и терористични клетки.

В поста в социалната мрежа Х IDF пишат, че войските на Маглан и командоси са открили оръжия в дома на член на "Хамас" в лагера Шати в Газа и са нахлули в училище, до което са открити две шахти, които водят към тунели под земята.

The IDF releases footage of the elite Maglan unit operating in the Gaza Strip, using Spike missiles and the Iron Sting guided mortar.

According to the IDF, the unit has located and struck some 70 Hamas targets during the ground offensive, including observation posts, missile… pic.twitter.com/TKVWZAej1A

— Emanuel (Mannie) Fabian (@manniefabian) November 21, 2023

Използваната вчера ракетна установка за обстрел срещу Централен Израел е атакувана през нощта. Тя е била разположена в непосредствена близост до жилищна сграда. След удара жените и децата, укриващи се там, са избягали от района.

A Hamas rocket launcher which fired at central Israel yesterday was struck overnight. The IDF says the launcher was positioned adjacent to a residential building. pic.twitter.com/S4gmXJZUmM

— Emanuel (Mannie) Fabian (@manniefabian) November 21, 2023

На фона на атаките по цели на "Хамас", ливанските медии твърдят, че при израелски удар са убити двама журналисти и един цивилен. Държавната Национална информационна агенция съобщава за „смъртта на трима граждани – двама журналисти и още един цивилен – при вражеска бомбардировка“ в района на Таир Харфа.

IDF заяви, че е ударила цели на Хизбула, включително отряди за изстрелване на ракети и други военни обекти. Засега не е коментирала ливанските твърдения.

"Самолетите на IDF идентифицираха и атакуваха три противотанкови отряда в ливанската гранична зона. В допълнение, бойните самолети на IDF атакуваха редица терористични цели на терористичната организация Хизбула, включително военна инфраструктура и инфраструктура за насочване към тероризма. Преди малко терористи стреляха с минохвъргачка по пост на ИД в ливанската гранична зона. Без жертви", пишат в профила си в Х Израелските отбранителни сили.

כלי טיס של צה"ל זיהו ותקפו לפני זמן קצר שלוש חוליות נ"ט במרחב גבול לבנון.

בנוסף, מטוסי קרב של צה"ל תקפו מספר מטרות טרור של ארגון הטרור חיזבאללה, ביניהן תשתיות צבאיות ותשתיות להכוונת טרור.

לפני זמן קצר מחבלים ירו פצצת מרגמה לעבר מוצב צה"ל במרחב גבול לבנון. אין נפגעים >> pic.twitter.com/NSTR3GKimM

— צבא ההגנה לישראל (@idfonline) November 21, 2023

Израел също даде две жертви днес. Армията обяви смъртта на още двама убити войници, с които общият брой на загиналите военни във войната срещу "Хамас" става 68.

Предупредителни сирени за ракетен обстрел

В 4:20 ч сутринта са прозвучали сирени за ракетен обстрел в Нетив Хаасара, мошав близо до Ивицата Газа. Общината беше евакуирана, след като беше атакувана от палестински терористи при опустошителната атака на 7 октомври.

Няколко часа по-късно три противотанкови управляеми ракети са изстреляни от Ливан по района на Метула в Северен Израел. Няма пострадали при атаката, очевидно извършена от терористичната организация "Хизбула", която действа от територията на Ливан. Тя пое отговорност за стотици атаки с дронове на север през последните седмици.

В отговор на последното нападение IDF са ударили три противотанкови ракетни отряда на "Хизбула" в Южен Ливан, а изтребители са ударили обекти, принадлежащи на терористичната групировка. Израелските отбранителни сили съобщават, че отговарят с артилерия.

През деня сирени звучаха и в кибуца Барам в Северен Израел. В района са паднали няколко минометни снаряда. Няма жертви.

Сирени огласиха и кибуците Кисуфим и Ейн ХаШлоша близо до границата с Газа.