OffNews.bg

Израел премахва Грета Тунберг от учебната програма заради антиизраелска публикация

Публикация на Грета Тунберг в социалната мрежа X (бивш Туитър) стана причина за бурна реакция от страна на властите в Израел. В проблематичния пост известната шведска екоактивистка призова за свобода на палестинците. Израелските власти решиха, че Тунберг вече не е модел за подражание и няма място в учебната програма на израелските ученици. Изказването на шведката в X предизвика реакция и от повече от 100 екологични лидери, които подписаха отворено писмо до Тунберг. 

"Седмица 270. Днес стачкуваме в знак на солидарност с Палестина и Газа. Светът трябва да говори и да призове за незабавно прекратяване на огъня, справедливост и свобода за палестинците и всички засегнати цивилни", казва в публикацията си в X Тунберг.

Week 270. Today we strike in solidarity with Palestine and Gaza. The world needs to speak up and call for an immediate ceasefire, justice and freedom for Palestinians and all civilians affected.#FreePalestine #IStandWithPalestine #StandWithGaza #FridaysForFuture
Thread???? pic.twitter.com/0hVtya0yWO

— Greta Thunberg (@GretaThunberg) October 20, 2023

От писмото на екоактивистите, адресирано до Тунберг, става ясно, че те са „дълбоко наранени, шокирани и разочаровани от публикациите ѝ за Газа“. Според тях тя трябва "отново да погледне зверствата, извършени от Хамас".

Официалнта позиция на израелските власти също не закъсня.

"Хамас е терористична организация, отговорна за убийството на 1400 невинни израелци, включително деца, жени и възрастни хора, и е отвлякла над 200 души в Газа", заявиха от министерството на образованието на Израел в отговор на публикацията на климатичната активистка.

"Тази позиция я дисквалифицира от това да бъде образователен и морален модел за подражание и тя вече не отговаря на условията да служи като вдъхновение и възпитател на израелските ученици", изтъкнаха още от министерството.

"Грета Тунберг е най-известният климатичен активист в света днес", отговори Адам Тева В'Дин - израелският съюз за опазване на околната среда.

Според организацията позицията на шведската активистка е "едностранчива и непоследователна". От  Адам Тева В'Дин намират публикацията на Тунберг като абсолютно безразличие към "жестоките действия, причинени на израелски граждани и отвличането на стотици хора".

"Грета вече не е модел за подражание за нас в контекста на изменението на климата. Имаме много други фигури, в които да се взираме", продължава изявлението на израелските еколози.

Отговорът на медиите в Израел дойде през видео, продуцирано от "Israel’s story" и публикувано в X от "The Jerusalem Post".

В него Тунберг изнася речта, която я направи известна, осъждайки световните лидери, че не правят достатъчно за борбата с глобалното затопляне. Докато звучат думите ѝ обаче, виждаме изображения на жертви на войната в Израел и снимки от нападението на Хамас.

Israel environmentalists slam @GretaThunberg for ‘Stand with Gaza’ post | https://t.co/1KiHgTTedi@israelsstory @MaayanJaffe pic.twitter.com/GiMofYLEvm

— The Jerusalem Post (@Jerusalem_Post) October 22, 2023