OffNews.bg

Израел отговори с артилерийски огън срещу две ракети, изстреляни от Ливан

Две ракети бяха изстреляни към Израел от Ливан през нощта във вторник, задействайки системата за сигнализация, но без да причинят щети. Израелските военни от своя страна отговориха с артилерийски огън.

Израелският министър на отбраната Бени Ганц предположи, че нападението може да е свързано с дългогодишните проблеми с управлението, разтърсващи Ливан.

Едната от ракетите е била свалена от противоракетната система "Железен купол", а другата е паднала на открито, съобщиха военните.

Ливанската армия заяви, че Израел е стрелял по района Вади Хамул на зазоряване, но няма ранени или щети. Те съобщават още, че в района на Ал Кулейла са открити две ракетни установки "Гард", едната от които с ракета, подготвена за стрелба. Тя е била деактивирана от специалните части на армията.

През 2006 г. Израел води война срещу бойците от "Хизбула", които са разположени в южния Ливан и разработват ракети. Оттогава конфликтите по границата са редки. В миналото и малки палестински фракции в Ливан са стреляли спорадично по Израел.

Временните сили на ООН в Ливан (UNIFIL) заявиха, че са в пряк контакт с ливанската армия и Израел, за да "настояват за максимална сдържаност и да се избегне по-нататъшна ескалация", като добавиха, че са започнали разследване на инцидента.

Ганц обвини ливанската държава, че "позволява терористична дейност от нейна територия" и каза, че Израел ще отговори "в подходящото време и място".

„Няма да позволим социалната, икономическата и политическата криза в Ливан да се превърне в заплаха за сигурността на Израел“, каза Ганц в публикация в Twitter. "Призовавам международната общност да предприеме действия, за да върне стабилността в Ливан."

Ливан се управлява от служебна администрация от близо година, а валутата му се срина, работните места намаляха и банките замразиха много сметки. Според заемодателите това една от най-тежките финансови кризи в държавата.