OffNews.bg

Избори: Обединените леви сили застигат коалицията на Макрон

Коалициите на президента Еманюел Макрон и опонента му от крайната левица Жан-Люк Меланшон са почти наравно във вота на избирателите на днешния първи тур от парламентарните избори във Франция, съобщи Франспрес.

Пропрезидентско мнозинство в Националното събрание след втория тур на 19 юни далеч не е сигурно, сочат социолозите.

Лагерът на центриста Еманюел Макрон, който наскоро бе преизбран за президент, има шансове да спечели между 255 и 295 мандата в Националното събрание след състоялия се днес първи тур на парламентарните избори във Франция. Това сочат предварителни изчисления на социологическия институт ИПСОС, цитиран от Ройтерс.

Президентският блок вероятно ще има окончателно - след втория тур на 19 юни - от 270 до 310 мандата, сочат изчисления на изследователския институт "Елаб". Според тях левият блок ще има 170-220 депутати, които е голямо увеличение спрямо изборите през 2017 г. ,посочи Ройтерс.

ДПА привежда други предварителни калкулация, според които формацията "Ансамбл" (Заедно) около президента може да разчита на от 255 до 310 мандата в 577- местната долна камара на френския парламент. Тоест евентуално може да се сдобие са абсолютно мнозинство, което възлиза на 289 гласа.

Прогнозните резултати от тази вечер, продължава ДПА, са 25,2-25,6% за "Заедно" и почти толкова (25,2-26,1%) за алианса от леви партии Нов екологичен и социален народен съюз (НЕСНС) начело с Жан-Люк Меланшон, който обединява леви, комунисти, зелени, и социалисти. Но сметките сочат, че НЕСНС ще има накрая между 150 и 210 места в Националното събрание. Разликата между процентите и разпределението на местата се дължи на сложната френска електорална система, в която се броят само гласовете за победителя в даден избирателен район.