OffNews.bg

Южна Корея: С автобуси блокират булеварди, за да спрат огнища на Ковид при протести

Полицията на Южна Корея събра днес стотици автобуси, които да блокират евентуални протести в столицата Сеул на фона на решимостта на властите да предотвратят появата на нови огнища на коронавируса по демонстрации, информира Ройтерс, цитирана от БТА.

Южна Корея бе пример за успешно ограничаване на епидемията, но след това отчете над 1800 случая, свързани с църква и голяма антиправителствена демонстрация през август.

Разпространението на патогена се забави през последните седмици, но правителството забрани над 100 демонстрации, планирани за празника, с който днес се отбелязва основаването на нацията.

На фона на предупрежденията, че ще се налагат строги наказания за незаконни протести, полицията паркира автобуси по основни булеварди на столицата и около централния площад на града, за да блокира достъпа до тях. Издигнати бяха и около 90 контролни пункта, които да предотвратят пристигането на протестиращи с автомобили, а метрото не спира на няколко спирки, разположени край места за демонстрации.

Решението предизвика известен скептицизъм, като опозиционни депутати определиха затварянето на площада като "прекомерно действие", предназначено да заглуши критиките към правителството.

Група граждани, участвали в протестите през август, разпространиха изявление, в което обвиняват правителството в нарушаване на свободата на словото и правото на гражданите на събирания.

Полицията настоя, че мярката е необходима, за да се предотврати появата нови огнища на инфекцията.

Южнокорейските власти съобщиха късно снощи за 75 нови случая, което е трети ден на двуцифрено увеличаване на новозаразените. По този начин общо случаите в страната достигат 24 027 с 420 починали.