OffNews.bg

ISW: Руснаците нямат ресурс за настъпателни операции и не могат да завладеят нови територии

Руснаците, вероятно, така и няма да могат да отделят достатъчно ресурси за каквато и да е настъпателна операция и няма да могат да завладеят повече територии през следващите месеци, ако събитията не се развият по някакъв непредсказуем начин, смятат в най-новия си доклад анализаторите от вашингтонския Институт за изследване на войната (ISW).

Институтът отбелязва, че руските офанзиви на Изток вероятно са изчерпали инерцията, която бяха набрали в края на юли. Руснаците не са в състояние да извлекат полза от предишните си успехи около Бахмут и Авдиевка, което е пример за по-фундаментален руски военен проблем – неспособността тактическите успехи да се превърнат в оперативни. Руските сили системно не успяват да се възползват от тактически пробиви, за да маневрират в тиловите райони или да извадят от строя големи части от украинските отбранителни линии. Затова те постоянно дават време на украинците да се оттеглят тактически и да възстановят отбранителни позиции, срещу които руснаците трябва да започнат нови атаки.

ISW пише, че това е недостатък, който по всяка вероятност ще попречи на Русия да постигне значителни териториални придобивки през следващите месеци, освен ако няма големи промени на бойното поле.

Руските сили най-вероятно никога няма да могат да отделят достатъчно ресурси за която и да е настъпателна операция, за да възстановят импулса, необходим за значително териториално напредване, водещо до оперативни успехи. Руснаците също ще трябва да сформират и задействат допълнителни щурмови екипи, оборудване и и боен дух, за да възстановят тези ограничени териториални придвижвания.

Руската армия е направила няколко неуспешни наземни атаки югозападно и югоизточно от Изюм, сухопътна офанзива югоизточно от Северск и североизточно и южно от Бахмут. Руските сили са постигнали ограничени успехи западно от Донецк, но не са извършвали наземни атаки към границата между Донецка и Запорожка област. Руските войски продължиха да атакуват селища северозападно и югозападно от Авдиевка. Отбелязани са и няколко атаки на руските войски по фронтовата линия Херсон – Николаев, като частично са напреднали източно от Николаев.

Украинският генерален щаб от своя страна признава за частичен успех на противника в района на Благодатни. Оперативнотго командване „Юг“ на ВСУ съобщава за нови загуби в материална техника и живи сили на руснаците. През последното денонощие украинците са унищожили в частност две пускови установки C-300, САУ „Хиацинт-С“ и гаубица „Миста-С“, радиолокационна станция, мобилен радиолокационен кмоплекс и бронирана техника.