OffNews.bg

ISW: Русия готви операция под фалшив флаг в Запорожката АЕЦ

Русия подготвя фалшива операция, за която да обвини Украйна, че е атакувала най-голямото ядрено съоръжение в Европа - Запорожката АЕЦ.

Това се посочва в доклад на Американския институт за изследване на войната (ISW).

Ден по-рано генерал-лейтенант Игор Кирилов, командир на руските войски за радиационна, химическа и биологическа защита, заяви, че украинските сили се готвят за провокация в Запорожката АЕЦ и че тя трябва да съвпадне с посещението на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш в Украйна.

Кирилов обвини украинските сили, че са подготвили тази провокация, за да обвинят Русия, че подготвя ядрена катастрофа, и да създадат 30-километрова зона на изключване около атомната електроцентрала.

"Брифингът на Кирилов, който беше подкрепен от (изявления - бел. ред.) на руското министерство на отбраната, съвпада със съобщенията, че руските власти са забранили на руските ядрени специалисти да отидат на работа в Запорожката АЕЦ на 19 август", отбелязват анализаторите.

ISW обръща внимание и на изтеклите кадри, на които се вижда как окупаторите разполагат военно оборудване в близост до ядрения реактор на централата.

"Руските сили създават условия за организиране на провокация в централата и промяна на информационния разказ, за да обвинят Украйна за бъдещи операции в централата", заявяват експертите.

Същата информация по-рано бе обявена и от украинското разузнаване. Според събраните разузнавателни данни служителите на "Росатом" неочаквано са напуснали територията на станцията.

На 18 август руското военно командване заплаши да спре работата на най-голямата атомна електроцентрала в Европа "Запорожие".

Персоналът на Запорожката атомна електроцентрала призова света да не допуска непоправимото заради безотговорността и безумието на руските окупатори.

На свой ред генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова Руската федерация да изтегли войските и военната си техника от територията на Запорожската атомна електроцентрала. Той също така заяви, че е необходимо да се прекратят всички военни действия в района на АЕЦ-а.