OffNews.bg

Историческа стъпка: Ердоган пуска Швеция в НАТО, внася ратификацията в парламента

Турският президент Реджеп Таип Ердоган се е съгласил да внесе в парламента на страната искането за присъединяване на Швеция към Североатлантическия пакт, съобщи генералният секретар на НАТО Йенс Столтеберг. „Това е историческа стъпка“, подчерта шефът на НАТО в социалните мрежи. „Очаквам с нетърпение да приветствам премиера Улф Кристерсон и Швеция като 32-ия член на НАТО“, заяви от своя страна президентът на САЩ Джо Байдън.

Новината за пробив в преговорите за членство на Швеция в Алианса обяви още снощи агенция Ройтерс.

Glad to announce that after the meeting I hosted with @RTErdogan & @SwedishPM, President Erdogan has agreed to forward #Sweden's accession protocol to the Grand National Assembly ASAP & ensure ratification. This is an historic step which makes all #NATO Allies stronger & safer. pic.twitter.com/D7OeR5Vgba

— Jens Stoltenberg (@jensstoltenberg) July 10, 2023

"Имам удоволствието да съобщя, че след среща с президента Ердоган и шведския министър-председател Улф Кристерсон, турският президент се съгласи да внесе протокола за присъединяване на Швеция за гласуване в турския парламент и гарантира, че той ще бъде ратифициран. Това е историческа стъпка, която прави НАТО като цяло по-силен и по-безопасен - написа Столтенберг в Twitter, ден преди началото на срещата на върха на НАТО във Вилнюс.

"Ние не навлизаме в подробности за графика за процеса на ратификация в Турция, приемам го като ясен ангажимент", заяви Столтенберг. Президентът Ердоган обяви от своя страна, че това ще стане възможно най-скоро. 

"Това е добър ден за Швеция . Правим много голяма крачка към членство в НАТО", увери премиерът на Швеция Улф Кристерсон. Кристерсон подчерта, че Швеция се е ангажирала с всички части на споразумението, постигнато с Турция миналия юни на срещата на върха на НАТО в Мадрид. "Ще продължим съвместните си усилия за борба с организираната престъпност и тероризма - подчерта той. „Швеция не е поела нови ангажименти“, допълни Улф Кристерсон.

Експерти коментират, че зад постигнатото съгласие с Ердоган за Швеция стои по-голям пакет от договорености, който включва самолети F-16, американска подкрепа за членство на Турция в ЕС и, вероятно част от този пакет е и пускането на командирите от "Азов", които се намираха в Турция да се завърнат в родината си.