OffNews.bg

Искам да живея. Дронове водачи превеждат руски дезертьори безопасно в украински плен

Няколко хиляди дрона, от любителски до военни, изпълняват по десетки полети дневно за наблюдение, поразяване на жива сила на врага или за унищожаване на бойна техника. От няколко седмици малки безпилотници служат като дронове-водачи и помагат на руски дезертьори да се предадат в украински плен.

Усъвършенстваната система с въздушно насочване на дезертьорите е част от проекта на украинското правителство „Хочу жить“ (Искам да живея), насочен към насърчаване на войниците на руската армия да се предават в плен поединично или с цялата си част. За целта в Украйна работи „Единен център за приемане на заявления на военнослужещи на РФ за предаване в плен“. Руските военни, които искат да се предадат при гарантиране на живота им, хранене три пъти на ден, медицинско обслужване и редовна връзка със семействата, имат на разположение няколко телефонни номера с денонощни оператори.

Дронът „влязъл във филма“ със сдаването в плен случайно, след като през ноември някой публикувал запис, на който се вижда как руски войник, решил да се предаде, хвърля автомата си и с вдигнати над главата ръце върви след дрон, който го води към украинския отряд.

Инспириран от това филмче няколко седмици по-късно генералният щаб на ВСУ публикува и видео инструкция, обясняваща как руските войници могат да се предадат и да напуснат своята бойна позиция с помощта на украински дрон-водач.

Тъй като фронтът в Украйна се простира на огромна територия, на която минни полета са заложили и украинците, и руснаците, а бомби дебнат отвсякъде, сдаването в плен може да бъде много опасно и дезертьорът може да се взриви преди да е достигнал до безопасна позиция.

И тук на помощ идва дронът. Кандидат-пленникът прави заявка, че иска да се предаде при операторите на „Хочу жить“. След това получава инструкции да се яви на определено място и да изчака пристигането на дрона. След идването му трябва да махне магазина на автомата, да окачи автомата на лявото рамо без магазин с цевта надолу, да вдигне ръце с жест, показващ, че се предава и да тръгне след летящото апаратче. Дронът ще го води със скоростта на пешеходец, съобразена с терена и опасностите, операторът ще избере маршрут, който да избегне мини или попадане под снайперски обстрел. Ако по време на маршрута дронът претърпи авария, пленникът трябва да остане на място и да изчака идването на нов водач.

Междувременно в събота стана ясно, че от информационните ресурси на проекта „Хочу жить“ вече са се възползвали 1.2 милиона души. Голям е интересът в Русия в средите на семействата на мобилизирани, които понякога агитират близките си да се предадат, за да оцелеят във войната. Според представителя на украинското военно разузнаване на ден с помощта на мрежата се фиксират около сто контакта с потенциални дезертьори, които или искат информация, или искат направо да се предадат в плен.