OffNews.bg

Иран си призна, че военните в страната са взривили в небето украинския самолет

Иран си призна, че военните в страната са свалили украинския самолет Boeing 737-800 на 8 януари.

"Човешката грешка" на иранските военни отне живота на 176 души.

В изявление по държавната телевизия тази сутрин иранското министерство на отбраната обяви, че самолетът е летял близо до чувствителен военен обект, принадлежащ на Революционните гвардейци, и е свален "неволно - поради човешка грешка".

Виновниците ще бъдат предадени на съдебния орган на министерството на отбраната и ще им бъде потърсена отговорност, твърдят властите в Техеран.

Президентът Хасан Рохани също излезе с писмено обръщение, в което заявява, че "Иран дълбоко съжалява за допуснатата грешка със свалянето на украинския пътнически самолет."

Катастрофата на украинския самолет е причинена от "човешка грешка" и заради "американския авантюризъм", твърди и иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф.

"Тъжен ден. Предварителните заключения от вътрешното разследване на въоръжените сили: Човешка грешка в момент на криза, причинена от американския авантюризъм, доведе до катастрофа", написа в Тиутър Мохамад Джавад Зариф.

Той изрази "дълбоко съжаление, извинения и съболезнования към народа ни, семействата на всички жертви и другите засегнати нации".