OffNews.bg

Иран обяви, че е приключил сделката за покупката на руски Су-35

Иран е приключил сделка за покупката на руски изтребители Су-35, съобщиха държавните медии в страната, цитирани от АФП.

Военновъздушните сили на засегнатия от санкции Иран разполагат със застаряващ флот от самолети и се опитват да придобият резервни части, за да летят изтребителите.

В изявление до ООН Техеран каза, че е започнал да се обръща към "държави за закупуване на бойни самолети", за да попълни флота си след войната между Иран и Ирак през 1980-1988 г.

"Русия обяви, че е готова да ги продаде", след като през октомври 2020 г. изтече срокът на ограниченията за закупуването на конвенционални оръжия от Иран съгласно Резолюция 2231 на ООН, се казва в изявлението, разпространено късно в петък от официалната информационна агенция IRNA.

"Бойните самолети Су-35 са технически приемливи за Иран“, се посочва още в него.

През последната година Техеран изгради силни връзки с Москва в различни сектори, включително военните.

Киев обвини Техеран, че доставя на Москва дронове Шахед-136 "камикадзе", използвани при атаки срещу цивилни цели след нахлуването на Русия в Украйна през февруари миналата година - твърдение, което Ислямската република отрича.

Съединените щати изразиха безпокойство от нарастващото военно сътрудничество между Иран и Русия, като говорителят на Пентагона Джон Кърби предупреди през декември, че изглежда Русия вероятно ще продаде на Иран изтребители.

Кърби изтъкна, че според някои съобщения ирански пилоти са обучавани за управление на самолети "Сухой" в Русия и че Техеран може да получи изтребители догодина, което "значително ще подсили ВВС на Иран в сравнение с регионалните му съседи".

В момента Иран разполага предимно с руски МиГ и "Сухой", които датират от съветската епоха, както и някои китайски самолети, включително Ф-7. Част от флота са и американски F-4 r F-5 на преклонна възраст, купени преди Ислямската революция от 1979 г.

През 2019 г. САЩ върнаха санкциите към Иран.

Споразумението от 2015 г. даде на Техеран облекчение от международните санкции в замяна на ограничаване на подозрителната му ядрена програма.