OffNews.bg

Институтът за войната: Лукашенко е успял да отклони опитите на Путин да включи Беларус във войната

Президентът на Беларус Александър Лукашенко вероятно е успял да отклони опитите на Владимир Путин да принуди Беларус към допълнителни отстъпки в посока на руско-беларуска интеграция по време на среща им в Минск в понеделник, смятат в най-новия си доклад анализаторите от Института за изследване на войната (ISW) във Вашингтон.

В публичните си изяви в понеделник Путин и Лукашенко се въздържаха от публично обсъждане на руската инвазия в Украйна, като и двамата лидери отбелязаха, че Беларус все още е изправена пред заплаха от Запада. Путин обяви от Минск, че може да помисли за обучение на екипажи на беларуската бойна авиация за използване на „боеприпаси със специални бойни глави“ поради „изострящата се“ ситуация по външните граници на съюзната държава.

ISW припомня вече по-старите си коментари за това, че Лукашенко използва реториката за нужда от защита на беларуските граници срещу Запада и НАТО в опит да избегне участие във войната на Кремъл в Украйна.

Новината от 19 декември е заявлението, че Русия ще достави на Беларус ПВО-комплекси С-400 и „Искандер“. ISW продължава да оценява, че участието на Беларус във войната на Путин срещу Украйна остава малко вероятно. Фактът, че, както изглежда, Путин е приел тезите на Лукашенко без да постигне някаква промяна в тях, косвено подкрепя тази оценка на тинк-танка.

Кремъл също се опита да прикрие вероятните първоначални намерения на Путин да окаже натиск върху Лукашенко за допълнителни отстъпки по отношение на интеграцията с Руската федерация. Говорителят на руския президент Дмитрий Песков също заяви, че Путин не е отишъл в Беларус, за да убеждава Лукашенко да се присъедини към войната, отбелязвайки, че подобни спекулации са неоснователни и „глупави“. Песков обаче по същия начин убедително отрече и намерението на Путин да нахлуе в Украйна дни преди началото на войната, така че вероятно и сега отричането е по-скоро опит да се прикрие желанието на Путин да въвлече Лукашенко във войната и очевидния неуспех на начинанието.

В обзора от оценки за хода на войната в Украйна ISW обръща внимание на позицията на Игор Гиркин, бивш руски военен командир и ярък критичен глас в руското информационно пространство на военните блогъри. Гиркин сподели острата критика на руски доброволец за цялостното представяне на руската армия във войната на 19 декември. Доброволецът формулира своята критика около неуспеха на Русия да се защити срещу украинските контраофанзиви; обстоятелствата, довели до тези неуспехи; и неспособността на руското ръководство, медиите и военните блогъри да се справят със ситуациите и решението им да се съсредоточат върху „фалшивата положителност“. Доброволецът прогнозира, че руските сили ще трябва да отстъпят още населени места и дори пълни области на Украйна, тъй като няма да могат да се защитят срещу евентуална зимна контраофанзива.

Крайно песимистичните прогнози на самия Гиркин до този момент се оказаха изненадващо точни, включително неговите критики за неуспеха за мобилизация на доброволци през май, за непропорционално високата руска цена за превземането на Лисичанск през юли, и за продължаващата уязвимост на руските логистични линии откъм HIMARS удари.

ISW коментира, че Донецката народна република (ДНР) влиза в конфликт с други проруски власти относно основните административни функции, което предполага липса на сплотеност между окупационните администрации в различни райони на окупирана Украйна. Подкрепяният от Русия председател на Асоциацията на товарните превозвачи и спедиторите в Крим, Анатолий Цуркин, публикува публичен призив към ръководителя на ДНР Денис Пушилин на 18 декември, призовавайки Пушилин да регулира „незаконните, безпочвени действия, които се извършват на територията на ДНР” от служители на различни военни, административни, правоприлагащи и бюрократични органи на ДНР.