OffNews.bg

Институтът за изследване на войната: ВСУ продължава настъплението към Херсон и в Луганска област

Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) продължават контраатаките в Херсонска и Луганска област. Руските окупатори са заели отбранителна позиция. Това се посочва в новия доклад на Института за изследване на войната (ISW).

След светкавична контраатака в Харковска и Лиманска област ВСУ продължават да се придвижват към Кременна и Сватово в Луганска област. Освободени са няколко селища. Окупаторите се опитват да изградят отбранителна система.

Освобождаването на Луганска област

Анализаторите отбелязват, че украинските войски са достигнали покрайнините на Малиновка (44 км северозападно от Сватово) и са укрепили позициите си в Двуричне (54 км северозападно от Сватово).

В същото време руските нашественици обстрелват от закрити позиции в посока Купянск и се опитват да атакуват западно от Кременна, като укрепват отбранителните позиции в района на Сватово-Кременна.

Междувременно ВСУ отблъсна атака на руските сили в Новосадово (16 км западно от Кременна), въпреки че руската пропаганда съобщава за "превземане на селището".

"Руските сили могат да проведат контраатаки западно от Кремена, за да забавят настъплението на украинските сили и да спечелят време за подсилване и снабдяване на частите и укрепване на отбранителните позиции. Въпреки това руските сили в района вероятно ще бъдат значително отслабени", смятат анализаторите.

Контраатаката в Херсонска област

Украинските войници продължават да развиват контраофанзива в Херсонска област. На 12 октомври украинските въоръжени сили провеждат контраофанзивни операции в северозападната и западната част на Херсонска област, като продължават да настъпват на юг от фронтовата линия в северозападната част на областта и атакуват към Милое по западния бряг на река Днепър.

Руснаците заявиха, че украинските въоръжени сили се опитват да напреднат през "котловината" Давидов брод в западната част на Херсонска област. Руски военни кореспонденти съобщават, че украинската армия е атакувала окупаторите в посока Ищенко и Костромка.

"Украински военни представители потвърдиха, че украинските въоръжени сили са освободили пет населени места в северната част на региона, а иначе запазиха оперативно мълчание относно конкретни сухопътни маневри в района", допълват анализаторите.