OffNews.bg

Индийската армия показа за първи път използване на обучени летящи хищници за сваляне на бойни дронове

Индийската армия показа уменията на специално обучена граблива птица за въздушен бой срещу с малки дронове. В планините на щата Утаранчал близо до ски курорта Аули срещу безпилотна бойна машина беше пуснат обучен летящ хищник Кайт (Каня). Птицата открива и достига дрона, след което го събаря на земята.

At Auli in Uttarakhand, the Indian Army shows off the skill of the trained Kite (Hunting Bird) to knock out small drones.

Via : ANI pic.twitter.com/m29kVdPass

— Ravi HTF (@raviagrawal3) November 29, 2022

Малките дронове са проблем за Индийската армия, тъй като постоянно проникват от пакистанска страна в районите на Джаму, Кашмир и Пенджаб. С тяхна помощ, според Делхи, Пакистан прехвърля на индийска територия наркотици, оръжия и пари за терористи. За първи път бойно използване на хищниците от семейството Milvinae, беше демонстрирано в рамките на 18-тото издание на съвместното учение на армиите на Индия и САЩ Yudh Abhyas 22, което е в ход вече две седмици в Аули.

Индийските и американските войски участваха във вторник в учение на голяма надморска височина в студен, планински терен близо до спорната граница на Индия с Китай, в момент, когато и двете страни се опитват да управляват нарастващото напрежение с Пекин, отбелязва Асошейтед прес.

По време на тренировъчните операции индийски войници се спуснаха от хеликоптери, за да прогонят въоръжени лица от къща в демонстрация на бойни умения без въоръжение. Други учения тренировки включва кучета за откриване на взривове и безпилотни превозни апарати за обезвреждане на бомби, а обучените хищни птици бяха пуснати в битка срещу малките „вражески“ дронове.

Представител на индийското министерство на отбраната каза, че учението е съсредоточено върху наблюдение, умения за водене на планинска война, евакуация на пострадали и бойна медицинска помощ при неблагоприятни терени и климатични условия. То включва също така оказване на хуманитарна помощ, помощ при бедствия и операции, свързани с поддържане на мира. САЩ и Индия провеждат учението при разменени домакинства, през 2021 то се проведе в Аляска.

Тази година маневрите са на само около 100 километра (62 мили) от Линията на действителния контрол, спорна граница, която разделя териториите, контролирани от Китай и Индия.

Индия и Китай водиха война по границата през 1962 г. Последният спор избухна през юни 2020 г., когато най-малко 20 индийски войници и четирима китайски войници бяха убити при сбиване в района на Ладак. Тогава се стигна дотам, че двете страни разположиха десетки хиляди войници, подкрепени от артилерия, танкове и бойни самолети по линията на действителния контрол.