OffNews.bg

Ядрените заплахи на Северна Корея са реална заплаха за цялата планета

Само ден след като Северна Корея заплаши да потопи самолетоносач на САЩ, за да докаже военната си мощ, американски гражданин е арестуван, докато се е опитвал да напусне изолираната страна.

По същото време китайският президент Си Дзинпин призова Тръмп за сдържаност по отношение на Северна Корея и е апелирал „заинтересованите страни да избягват действия, които биха увеличили напрежението в региона”, предава АФП.

"Ядрените заплахи на Северна Корея не касаят само региона. Те са реална опасност за цялата планета" – предупреди заместник външният министър на Южна Корея Ан Чонг-хи по време на Световната журналистическа конференция, провела се в началото на месеца в Република Корея.

Пред близо 100 журналисти от 55 страни заместник-министър Ан алармира, че безразсъдството на режима на Ким Чен-ун и наличието на оръжия за масово унищожаване е комбинация, която може да доведе до катастрофално бедствие за целия свят.

„Наложително е да международната общност да обедини усилията си, за да спрем ядрената програма на Северна Корея. Времето не е на наша страна – докато ние говорим за всичко това, Северна Корея се доближава все повече до финалния етап на превръщането на ядрения си материал в оръжия за масово унищожаване” – предупреди зам.-министър Ан.

Ситуацията на Корейския полуостров продължава да е изключително драматична. Заплахите от страна на Северна Корея и непоколебимостта на Тръмп да се намеси при нужда отдавна надминаха рамките на спокойния диалог, а Китай продължава да избягва пряка отговорност за разрешаването на конфликта като настоява, че е само една от страните посредници в преговорите за сигурност.

Междувременно Съветът за сигурност на ООН продължава да изисква налагане на ограничителни мерки спрямо КНДР от страна на всички страни членки. На 17 март 2017 г. България също заяви готовност за прилагането им като внесе доклад по предприетите мерки за изпълнението на резолюция 2321 (2016), с която се налагат нови ограничителни мерки срещу КНДР.