OffNews.bg

И педя земя няма да дадем: 84% от украинците не искат никакви отстъпки за Русия

За 84% от украинците всякакви териториални отстъпки пред руските нашественици са неприемливи. Това показват резултатите от социологическо изследване на Киевския международен институт по социология.

Само 10% смятат, че за да се постигне мир и да се запази независимостта на страната, е възможно Украйна да отстъпи някои територии на Русия. В сравнение с май настроението на населението почти не се е променило. Във всички региони на Украйна абсолютното мнозинство от населението е против всякакви териториални отстъпки. Дори сред жителите на източната част на страната, където в момента се водят интензивни боеве, 77% са против и само 16% са готови на териториални отстъпки. В украинския юг резултатът е още по-категоричен. Там 82% са "против" и едва 10% са "за".

Според данните от изследването колкото повече продължава войната, толкова по-малко украинците са готови на отстъпки пред Москва. Така на пример в източните райони на страната през май 68 процента от хората не са искали страната да задоволи агресивните планове на Кремъл, докато сега делът на тези хора се е увеличил до 77%. В другите региони няма значителни промени.

Проучването показва, че сред рускоговорящите украинци 76% са против териториалните отстъпки, а 14% ги подкрепят. Дори сред хората, които се самоопределят като руснаци, също има огромно мнозинство - 68%, които са против всякакви отстъпки пред Путин и едва 19% искат да има такива.