OffNews.bg

Холандия върви към предсрочни избори

В понеделник холандският премиер Марк Рюте ще подаде оставката на правителството си на кралица Беатрикс, пише Би Би Си.

Решението на Рюте ще доведе до предсрочни парламентарни избори в Холандия. Те най-вероятно ще се проведат през идния септември, след ваканцията на депутатите.

Причина за оставката бе кризата в кабинета, настъпила през март. Тогава двете управляващи в коалиция партии – на християндемократите и на консервативните либерали, чиито лидер е Рюте, започнаха дебат за поисканите от ЕС бюджетни съкращения.

Партията на свободата, която не е част от коалицията, но има ключово значение при гласуването на проекти в парламента, оттегли подкрепата си за правителството.

Лидерът на отстъпниците Герт Вилдерс бе категоричен, че партията му няма да промени решението си, защото орязването на бюджета би ощетило икономиката.

Това направи невъзможно налагането на икономическите мерки и постави кабинета в безизходица.

Бюджетните съкращения, които явно ще орежат и мандата на правителството, са в размер на близо 16 млрд. евро. Те са необходими, защото се очаква, че през идната 2013 г. икономиката на Холандия ще се свие с 4,6%.

Ако не въведе оспорваните мерки, страната няма да може да покрие изискванията за финансови показатели, които ЕС има към страните-членки.