OffNews.bg

Хиляди китайци гледат изгрева на телевизионни екрани заради смога в Пекин

Смогът в Пекин е станал толкова плътен, че зажаднелите за естествена светлина хора се тълпят пред огромни екрани, на които се показва изгрева на слънцето, пише „Daily mail”.

Футуристичните екрани, инсталирани в китайската столица, обикновено показват реклами на туристически дестинации. След като се появи опасният смог обаче, жителите на Пекин напускат домовете си, за да отидат на единтственото място, на което могат да видят изгрева на слънцето. 

Смогът се появи в четвъртък и беше обявено предупреждение за децата и възрастните да стоят на закрито, докато ситуацията не се нормализира.

Измерената концентрация на финни частици във въздуха е 26 пъти по-висока от безопасните нива, затова много жители на китайската столица бяха принудени да носят маски, за да отидат на работа.

„Не можех да видя високите сгради на отсрещната страна на улицата тази сутрин“, разказва един регулировчик. „Смогът стана по-зле през последните 2-3 години. Често кашлям и носът ми е винаги раздразнен. Но какво мога да направя? Пия повече вода, за да помогна на тялото си да се отърве от токсините“, допълва той.

Качеството на въздуха в Пекин е лошо, особено през зимата, когато изгарянето на въглища увеличава замърсяването и създава тежък смог, който остава с дни.

Замърсеността на въздуха е проблем в повечето големи китайски градове, където опазването на околната среда е жертвано в името на икономическото развитие. Най-големите източници на замърсяването са автомобилите и изгарянето на въглища.

Властите в Пекин се опитват да намалят нивата на замърсяването, като ограничават използването на въглища. Насърчава се използването на еко автомобили, а само през миналата година са затворени над 8300 замърсяващи околната среда компании в провинция Хебей, която е сред провинциите с най-мръсен въздух в страната.