OffNews.bg

Гузна съвест: Путин изплаща 5 млн. рубли на семействата на загиналите. Вдовици го зоват за мащабна мобилизация

Руският президент Владимир Путин подписа указ за изплащане на 5 млн. рубли (68 800 долара) като помощ на семействата на руски войници, загинали във войната в Украйна. 

Указът, който включва допълнителни социални гаранции за руските войници, служителите на силите за сигурност и техните семейства, е публикуван на уебсайта на руската Агенция за правна информация.

Също така според с президентския указ 3 млн. рубли (41 300 долара) ще бъдат изплатени на войниците, които са били ранени или са преживели травма по време на войната.

Решението ще обхване семействата на войниците, които са загубили живота си, и на тези, които са били ранени от 24 февруари, когато започна войната в Украйна.

По-рано днес патриотична група, подкрепяща вдовиците на руските военни, призова президента на Русия Владимир Путин да нареди мащабна мобилизация на милиони мъже и да затвори границите, за да осигури победа в Украйна, предаде Ройтерс.

Представителка на групата на вдовиците заяви, че всички здрави мъже в Русия трябва да бъдат мобилизирани, за да защитават родината си. "Идващата война ще изисква съвсем различни ресурси: хуманитарни, психологически, икономически", каза тя.

До момента Кремъл не е отговорил на молбите на групата. Миналият месец Путин каза, че няма нужда от допълнителна мобилизация.