OffNews.bg

Грузия пусна руснаците да минават държавната граница пеша, пешеходци задръстиха ГКПП Верхний Ларс

Грузинската гранична служба позволи на руски граждани да преминават пеша през ГКПП Верхний Ларс, съобщиха руските информационни агенции. Според каналите Telegram това решение е взето заради образувалата се опашка от повече от 2500 автомобила.

Официално ГКПП Верхний Ларс не е предназначен за преминаване на границата пеша. Решението за промяна на правилата за преминаване е временно, като първо граничните служители пропускат жени и деца. Очаква се това значително да намали времето за чакане в задръстванията. Заради ограниченията, стотици руснаци се минаваха в неделя и понеделник през граничния пункт с велосипеди и дори с тротинетки, които формално ги отличават от пешеходците.

Както беше съобщено по-рано, грузинската опозиционна депутатка Нона Мамулашвили призова границата да бъде затворена за руснаци на възраст от 18 до 55 години. Според нея този въпрос в момента се обсъжда в правителството на Грузия. В същото време се отбелязва, че грузинските власти не са дали официални коментари относно възможността за налагане на ограничения.

Нейтральную территорию между КПП "Верхний Ларс" и "Дарьяли" из-за массового скопления людей разрешили переходить пешком. В первую очередь проход открыт для женщин и детей. На КПП образовывается новая очередь из тех, кто хочет пройти границу без транспортного средства

© Левшиц pic.twitter.com/iFSmxm9na5

— Ёшкин Крот (@yoshkinkrot) September 26, 2022